Mayová dosiahla Pyrrhovo víťazstvo

Sľúbila, že do plánovaných volieb v roku 2022 odíde, ale kedy to bude, nezávisí len od nej. Britská premiérka Theresa Mayová ustála hlasovanie poslancov vlastnej Konzervatívnej strany o nedôvere. Podržalo ju 200 poslancov, lenže ďalšia vyše tretina, 117 poslancov jej nedôveruje. Konzervatívci navyše nemajú v parlamente väčšinu, Mayovej pozícia tak aj pre rozpoltenosť strany zostáva vratká.

14.12.2018 08:14
theresa mayová, brexit, vlajky, eu, britania Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová ustála hlasovanie poslancov vlastnej Konzervatívnej strany o nedôvere.
debata

Hlasovanie o nedôvere vyvolala časť konzervatívcov, ktorí patria k radikálnym stúpencom brexitu a sú nespokojní s Mayovej postupom pri vyjednávaní s EÚ. Vyrokovanú rozvodovú zmluvu s EÚ považujú za zradu a odmietajú ju pri hlasovaní v parlamente podporiť. Aj preto Mayová v snahe odvrátiť porážku hlasovanie o rozvodovej zmluve v parlamente odložila. Od lídrov EÚ chce ešte dosiahnuť isté ústupky a o zmluve mieni najnovšie dať hlasovať až v januári.

Samotná Mayová po hlasovaní priznala, že „významná časť kolegov hlasovala proti mne“, ale trvala na tom, že „musíme pokračovať v práci a zabezpečiť brexit“. Jej odporcovia však svoju porážku vnímajú inak – vyzvali ju, aby sama odstúpila. „Viac ako tretina parlamentnej frakcie ju nepodporuje, bude musieť zvážiť svoju pozíciu,“ povedal poslanec Peter Bone. Jej kritici tiež pripomínajú, že z 200 poslancov, ktorí ju podporili, je 150 súčasťou vládneho tímu a s Mayovou by padla aj terajšia vláda. „Premiérka má teraz 12 mesiacov, keď nemožno vyzvať na hlasovanie o nedôvere, ale problémy so zmluvou o brexite nepominuli,“ pripomenul tiež bývalý štátny tajomník pre brexit Steve Baker.

Odklad politickej popravy?

Aj viaceré britské médiá považujú výsledok hlasovania skôr za Mayovej Pyrrhovo víťazstvo či odklad jej politickej popravy. Podľa komentátorky BBC väčšina, ktorú má na svojej strane Mayová, nie je vôbec pohodlná. „Zranená Mayová sa rebelom ubránila len vďaka tomu, že im sľúbila svoj odchod,“ napísal denník Daily Mirror. Aj podľa Financial Times podpora Mayovej nie je dosť veľká na to, aby odporcov umlčala.

Keďže Mayová v hlasovaní obstála, jej odporcovia vo vlastnej strane teraz rok nemôžu žiadať nové hlasovanie o dôvere. Mayová sa udržala aj vďaka prísľubu spolustraníkom, že konzervatívcov nebude viesť do ďalších parlamentných volieb v roku 2022. Stále však nie je vylúčené, že Mayovej menšinový kabinet sa skončí predčasnými voľbami. Potopením Mayovej vlády pre vyrokovaný text rozvodovej zmluvy už predtým hrozila severoírska Demokratická unionistická strana, od ktorej podpory je menšinový kabinet závislý.

Podľa britských médií je možné, že Mayová sama skôr či neskôr odstúpi. Podľa zdrojov televíznej stanice Sky News však Mayová spolustraníkom priamo neodpovedala na otázku, či by stranu viedla do prípadných predčasných volieb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová