Sanchéz: Nedeľný summit o brexite by mohol byť zrušený

Španielsky premiér Pedro Sánchez v piatok počas návštevy Kuby uviedol, že ak sa jeho krajina nedohodne s Britániou ohľadom Gibraltáru, mimoriadny summit EÚ o brexite, ktorý je naplánovaný na nedeľu 25. novembra, sa "s veľkou pravdepodobnosťou" neuskutoční. Informovala o tom agentúra AFP. Predstavitelia Španielska už predtým naznačili, že sú pripravení blokovať dohodu o odchode Británie z EÚ, pokiaľ im Londýn nebude garantovať právo veta pri rozhodovaní o budúcom štatúte Gibraltáru.

23.11.2018 15:08 , aktualizované: 22:14
debata (3)

Diplomatom 27 krajín EÚ sa zatiaľ nedarí vyriešiť, ako uspokojiť španielske požiadavky okolo Gibraltáru a zaistiť tak podporu Madridu zmluve o vystúpení Veľkej Británie z EÚ. Dnešná asi trojhodinová schôdzka takzvaných zástupcov vlád, ktorá bola posledným veľkým rokovaním dvadsaťsedmičky pred mimoriadnym summitom bloku v nedeľu dopoludnia, sa skončila v tomto ohľade bez záveru. Podľa diplomatov vyjednávania so Španielmi aj Britmi ďalej pokračujú.

Európska ani britská strana sa už ale nechcú púšťať do zmien dohodnutých textov zmluvy o britskom odchode z únie ani súvisiacej politickej deklarácie o tom, ako by mali vyzerať vzájomné vzťahy oboch strán v budúcnosti.

Svoju podporu obom dokumentom ale začal tento týždeň španielsky premiér podmieňovať jednoznačnou zárukou toho, že všetky veci týkajúce sa postavenia Gibraltáru budú predmetom priameho rokovania tiež medzi Madridom a Londýnom. Chcel pritom pôvodne, aby boli podľa toho upravené oba texty, ktoré budú mať v nedeľu na stole na potvrdenie šéfovia štátov a vlád dvadsiatich siedmich krajín EÚ.

O veci už sa rokuje niekoľko dní. Vo štvrtok večer Sánchez na sociálnych sieťach uviedol, že aj po jeho rozhovore s britskou premiérkou Theresou Mayovou sú od seba postoje Španielska a Británie vzdialené. „Moja vláda bude vždy brániť záujmy Španielska. Ak nenastanú nijaké zmeny, budeme brexit vetovať,“ napísal na Twitteri Sánchez. Uspokojiť španielske požiadavky sa dvadsaťsedmička, úniové inštitúcie a Londýn zrejme pokúsia prostredníctvom samostatne prijatého vyhlásenia, zrejme aj s britskou podporou.

Španielska podpora dokumentov nie je nevyhnutne potrebná. Podľa pravidiel článku 50, ktorým sa brexit riadi, bude po súhlase europarlamentu členským štátom stačiť na formálne konečné schválenie textu kvalifikovaná väčšina. Summity EÚ, teda schôdzky premiérov a prezidentov bloku, však prijímajú zásadné politické rozhodnutia jednomyseľne.

Španielsko si dlhodobo robí nárok na územie Gibraltáru, ktoré bolo nútené odstúpiť britskej korune na základe Utrechtského mieru v roku 1713. Po vystúpení Británie z Európskej únie príde o členstvo v EÚ automaticky aj Gibraltár, a to aj napriek tomu, že v referende v júni 2016 až 96 percent voličov v Gibraltári hlasovalo za zotrvanie Británie v EÚ.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Španielsko #Gibraltár #Brexit