Brexitová dohoda Mayovej je horšia než zostať v EÚ, povedal exminister Raab

Dohoda, ktorú chce s Európskou úniou uzavrieť britská premiérka Theresa Mayová, by v prípade schválenia bola ešte horšou alternatívou, než keby Británia v EÚ zostala. V rozhovore poskytnutom BBC to dnes povedal bývalý minister pre brexit Dominic Raab, ktorý sa na uzavretí tejto dohody v Bruseli podieľal, pre nesúhlas s jej konečnou podobou ale minulý týždeň na svoju funkciu rezignoval.

23.11.2018 13:21
dominic raab Foto: ,
Exminister pre brexit Dominic Raab považuje dohodu o brexite za horšiu, ako zotrvanie v EÚ.
debata

„Nebudem sa zasadzovať o zotrvanie v EÚ, ale ak by ste mi dali na výber medzi touto dohodou a členstvom v EÚ… áno, myslím, že by to bolo ešte horšie (ako zotrvanie v EÚ),“ povedal Raab s odkazom na predbežný text dohody o brexite. Podľa Raaba je takmer isté, že parlament v decembri pri hlasovaní dohodu odmietne. „A potom myslím budeme musieť prísť s nejakými alternatívami,“ do­dal.

Svoju rezignáciu na funkciu ministra pre brexit Raab minulý týždeň zdôvodnil predovšetkým nesúhlasom s dojednaním okolo Severného Írska, ktoré podľa neho „predstavuje veľmi reálnu hrozbu pre celistvosť Spojeného kráľovstva“. Ako druhý dôvod spomenul nesúhlas s poistkou, ktorá by v prípade neexistencie dohody o podobe budúcich vzťahov po uplynutí prechodného obdobia začala platiť preto, aby medzi Severným Írskom a Írskou republikou nevznikla žiadna tvrdá hranica. Raab kritizoval, že právo veta v tomto prípade má mať EÚ. Dnes povedal, že by Londýn musel Bruselu „podliezať“, aby stav vzniknutý po aktivácii poistky ukončil.

V nedeľu sa pre brexit stretnú prezidenti a premiéri EÚ na mimoriadnom summite v Bruseli, na ktorom by mali s dohodnutým textom vyjadriť súhlas. Na poslednú chvíľu sa však objavili námietky Španielska. Premiér Pedro Sánchez varoval, že Madrid nepodporí dohodu, pokiaľ nebude upravená pasáž o Gibraltári. Trvá na tom, že musí jasne obsahovať zmienku, že budúcnosť tohto územia je bilaterálnou záležitosťou medzi Britániou a Španielskom. Hovorca britskej vlády dnes však zdôraznil, že kabinet premiérky Mayovej neplánuje dohodu o odchode Británie z EÚ znovu otvárať.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Dominic Raab