Británia a EÚ sa dohodli na deklarácii o budúcich vzťahoch

Členské štáty Európskej únie dostali od predsedu Európskej rady Donalda Tuska návrh politickej deklarácie o vzťahoch medzi EÚ a Britániou po odchode ostrovnej krajiny zo spoločenstva. Tusk to oznámil na twitteri s tým, že na texte sa na pracovnej úrovni zhodli vyjednávacie tímy oboch strán. V zásade na dokumente podľa neho panuje zhoda aj na politickej úrovni, musia ho však v nedeľu na summite ešte potvrdiť šéfovia štátov a vlád.

22.11.2018 13:20 , aktualizované: 18:13
debata (6)

Deklarácia nie je právne záväzná. Na 26 stranách definuje, čo by obe strany chceli dohodnúť do budúcnosti ohľadom svojej spolupráce vo viacerých oblastiach, vrátane kľúčového hospodárstva.

Cieľom má byť vznik zóny voľného obchodu s colnou a regulačnou spoluprácou a pravidlami, ktoré zabezpečia rovnaké podmienky a spravodlivú hospodársku súťaž.

V nedeľu na summite majú šéfovia štátov a vlád 27 krajín únie túto deklaráciu schváliť spoločne s vyjadrením jeho politickej podpory podrobnej zmluve o britskom odchode z EÚ, ktorá sa týka viacerých oblastí súvisiacich s brexitom.

Prechodné obdobie sa môže predĺžiť

Británia z EÚ odíde 29. marca 2019 práve podľa pravidiel tejto zmluvy, pokiaľ sa jej text premiérke Therese Mayovej podarí presadiť v britskom parlamente. V zmluve je definované tiež prechodné obdobie, v čase jeho trvania by mali byť na základe politickej deklarácie dohodnuté zmluvy o hospodárskej či bezpečnostnej spolupráci. Prechodné obdobie by malo trvať do konca roka 2020, ak sa na tom strany zhodnú, bude možné ho jednorázovo o rok či dva predĺžiť.

Či bude táto možnosť aj využitá, sa rozhodne v polovici roku 2020 na základe aktuálneho stavu rokovaní. Prechodné obdobie má obom stranám poskytnúť čas na rokovania a na uzavretie zmlúv o budúcich vzťahoch. V tomto čase sa pre občanov a podniky oproti súčasnosti takmer nič nezmení. Británia sa však vystúpením z EÚ stane pre Úniu oficiálne „treťou krajinou“. Naďalej bude musieť dodržiavať predpisy EÚ a posielať finančné príspevky do Bruselu, nebude sa však podieľať na rozhodovaní v grémiách Únie.

Prielom v rokovaniach o dokumente nastal po stredajšej podvečernej schôdzke britskej premiérky Mayovej so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Text dnes dostali tiež veľvyslanci 27 krajín bloku, ktorí dopoludnia o brexite diskutovali.

V politickej deklarácii obe strany napríklad uvedú, že majú záujem na ambicióznom, širokom a vyváženom hospodárskom partnerstve pri zachovaní integrity úniového jednotného trhu. Británia by mala v „relevantných oblastiach“ zblížiť svoje regulácie s tými európskymi, aby boli prekážky pre pohyb tovaru čo najmenšie.

Základom pre spoločný colný priestor pre pohyb tovaru bez taríf a daní by pritom malo byť riešenie obsiahnuté v rozvodovej zmluve v rámci riešenia poistky pre zachovanie hladkého colného režimu na hranici medzi Írskom a britským Severným Írskom.

Podobne ako v zmluve je tiež riešený mechanizmus urovnania budúcich sporov pomocou arbitrážneho panelu. Otázky súvisiace s právom Únie tak bude vysvetľovať Súdny dvor EÚ.

Deklarácia ďalej rieši napríklad prístup na trh so službami, problematiku investícií a finančných služieb, digitálnu oblasť, alebo otázky duševného vlastníctva a verejných zákaziek. Štyri odseky sú venované rybolovu, čo bola oblasť, ktorú na poslednú chvíľu v rokovaniach blokovalo svojimi požiadavkami Francúzsko.

Pre krátkodobé cesty bezvízový styk

Ohľadom voľného pohybu osôb by mal platiť pre krátkodobé cesty bezvízový styk, základom by mala byť reciprocita, teda zhodný prístup oboch strán. Zvláštny oddiel je v deklarácii venovaný otázkam dopravy, ako leteckej, tak aj cestnej, železničnej a námornej.

Dokument sa zaoberá tiež energetikou, spoluprácou pri mierovom využití jadra či obchodovaním s emisnými kvótami. Obe strany majú záujem na úzkom partnerstve na medzinárodných fórach, vrátane riešenia otázok ako je ochrana klímy, finančná stabilita, ochrana zdravia či boj proti protekcionizmu v medzinárodnom obchode.

Samostatný oddiel v deklarácii sa bude týkať bezpečnostného partnerstva, tesnej spolupráce pri presadzovaní práva a boja proti kriminalite, hladkej výmeny dát aj spravodajských informácií a kooperácie pri odhaľovaní praní špinavých peňazí a teroristických aktivít.

Aby fungovala tesná spolupráca EÚ a Británie na medzinárodnom poli, vrátane OSN a NATO, obe strany by si priali vznik pravidelných konzultácií a dialógu o kľúčových otázkach. Nie je napríklad vylúčená účasť britského ministra na neformálnych stretnutiach ministrov zahraničných vecí EÚ. Obe strany chcú tesne koordinovať ukladanie sankcií a spolupracovať pri civilných i vojenských misiách.

Dohodu o brexite máme na dosah ruky, tvrdí Mayová

Dohoda o odchode Británie z Európskej únie je na dosah ruky. Pred svojím londýnskym sídlom v Downing Street 10 to dnes povedala britská premiérka Theresa Mayová. Zároveň uistila, že je odhodlaná dohodu s EÚ dosiahnuť. Premiérka pritom verí, že sa do nedeľného summitu v Bruseli podarí vyriešiť aj posledné nezhody, ktoré sa objavili okolo Gibraltáru, na ktorý si robia nárok Británia aj Španielsko.

Mayová s vyhlásením vystúpila po tom, čo dnes predseda Európskej rady Donald Tusk oznámil, že poslal členským štátom návrh politickej deklarácie o vzťahoch medzi EÚ a Britániou po odchode ostrovnej krajiny zo spoločenstva.

„Teraz je na 27 predstaviteľoch ostatných členských krajín EÚ, aby v nasledujúcich dňoch, ktoré povedú k mimoriadnemu summitu EÚ v nedeľu, dohodu preskúmali,“ uviedla dnes Mayová. Briti podľa nej chcú „dobrú dohodu“, ktorá nastolí kurz smerom k lepšej budúcnosti. „Túto dohodu máme na dosah,“ dodala.

Mayová dohodu s EÚ označila za „tú pravú pre Spojené kráľovstvo“, pretože podľa nej prinesie to, pre čo ľudia hlasovali v roku 2016 v referende. Britom sa podľa nej vráti späť kontrola nad ich krajinou, zároveň ale bude ochránená ich bezpečnosť, pracovné miesta i celistvosť kráľovstva.

Corbyn označil Mayovej dohodu za 26-stranovú táraninu

Deklaráciu vzápätí po premiérkinom prejave v parlamente kritizoval predseda opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý tento dokument označil za „26-stranovú táraninu“.

„Tento prázdny dokument mohol byť napísaný už pred dvoma rokmi,“ uviedol podľa agentúry DPA Corbyn odkazujúc na rokovania, ktoré sa medzi EÚ a Londýnom začali po britskom referende ešte v roku 2016.

Corbyn ďalej uviedol, že deklarácia je zlyhaním Konzervatívnej strany a jej líderky Mayovej. EÚ neurobila nijaké ústupky a šesť podmienok, ktoré si v súvislosti brexitom dali labouristi, nebolo splnených. Povedal tiež, že labouristi Mayovej návrh brexitu, ktorý označil za „najhorší z najhorších“, v budúcnosti nepodporia pri hlasovaní.

Mayová sa venovala aj Gibraltaru

Premiérka tiež potvrdila, že hovorila so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom. „Som presvedčená, že budeme schopní sa v nedeľu zhodnúť na dohode, ktorá bude dobrá pre celú rodinu Spojeného kráľovstva vrátane Gibraltáru,“ zdôraznila premiérka s odkazom na nezhody okolo britského územia v južnej časti Pyrenejského polostrova.

Premiér Sánchez tento týždeň varoval, že Madrid nepodporí dohodu, pokiaľ nebude upravená pasáž o Gibraltári. Trvá na tom, že musí jasne obsahovať pasáž, že budúcnosť tohto územia je bilaterálnou záležitosťou medzi Britániou a Španielskom.

Mayová má dnes ešte na programe stretnutie s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, ktorého krajina teraz predsedá Rade EÚ. Neskôr by mala prehovoriť aj v Dolnej snemovni.

Francúzsko chce zmeny, týkajúce sa rybolovu

Jeden z okruhov požiadavok sa týka rybolovu a najhlasnejšie sa v tejto súvislosti pripomínalo Francúzsko. Dnes dohodnutý text deklarácie uvádza, že vec sa bude riešiť v rámci budúcej dohody medzi Britániou a EÚ o hospodárskej spolupráci. Sľubuje novú dohodu o rybolove, riešiacu okrem iného prístup flotíl do národných vôd a kvóty na rybolov. Podobné riešenie by zrejme malo Francúzsko uspokojiť.

Výhrady k dohode má aj Poľsko

Po Španielsku a Francúzsku dnes vyjadrilo svoje pripomienky k dohode aj Poľsko. Varšava žiada záruky, že jedným z dôsledkov odchodu Británie z EÚ nebude pre zvyšné štáty únie povinnosť zvýšiť individuálne klimatické ciele tak, aby celkový cieľ sľúbený EÚ zostal rovnaký. V Poľsku má pri produkcii energie stále veľké zastúpenie uhlie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit