Nič lepšie ako predbežná dohoda neexistuje, varujú európski politici Britov

Neexistuje nič lepšie ako predbežná dohoda o brexite, ku ktorej dospeli vyjednávači Európskej únie (EÚ) a Spojeného kráľovstva po zdĺhavých rokovaniach, vzhľadom na ich mandáty a "červené čiary" Londýna aj Bruselu. Upozornili na to vo štvrtok predstavitelia EÚ. Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani verí, že prispeje k budúcim blízkym vzťahom medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

15.11.2018 15:52 , aktualizované: 16.11.2018 13:58
Británia, Brexit, EÚ, vlajky, parlament Foto: ,
Britský kabinet schválil návrh dohody o brexite, ktorý mu predložila premiérka Theresa Mayová, ale hlasovanie o dohode je v britskom parlamente neisté.
debata (6)

V súvislosti s predbežnou dohodou o odchode Británie z EÚ rezignoval vo štvrtok (15.11.) britský minister pre brexit Dominic Raab, ministerka práce Esther McVeyová, štátna tajomníčka ministerstva pre brexit Suella Bravermanová, aj štátny tajomník britského ministerstva pre Severné Írsko Shailesh Vara.

Britský kabinet pritom v stredu (14.11.) schválil návrh dohody, ktorý mu predložila premiérka Theresa Mayová. Ale hlasovanie o dohode v britskom parlamente je neisté. „Myslíme si, že sme na oboch stranách vyčerpali priestor na manévrovanie v rámci našich mandátov,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ EÚ.

Le Maire: Brexit sa môže skončiť nočnou morou

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire nazval niektorých britských politikov klamármi, ktorí zavádzali voličov, keď im tvrdili, že odchod Veľkej Británie z EÚ bude jednoduchý a bude v ich prospech. „Pravdou je, že brexit sa môže skončiť nočnou morou,“ uviedol politik v Paríži.

Le Maire obhajuje jednotný trh únie, ktorý nazval „významnou silou“ na celosvetovom trhu a varoval, že Británia môže po odchode čeliť „ekonomickej katastrofe“. Francúzsky prezident Emmanuel Macron patrí medzi najsilnejších podporovateľov EÚ a chce čo najviac znížiť negatívny dopad brexitu na úniu a takisto sa uistiť, že odchod Británie nepovzbudí ďalšie krajiny k rovnakému kroku.

Neistota ohľadom ratifikácie dohody

Francúzsky premiér Édouard Philippe v tejto súvislosti vo štvrtok upozornil, že pretrvávajúca politická neistota v Británii po vyhlásení dohody s EÚ o brexite vyvolala obavy, či dohoda skončí ratifikáciou. „Potrebujeme sa pripraviť na možnosť brexitu bez dohody,“ povedal Philippe počas návštevy Dunkerque. „Súčasná politická situácia v Británii živí neistotu ohľadom ratifikácie dohody,“ skonštatoval a dodal, že samotná dohoda bola „krokom vpred“.

Nemecké priemyselné združenie BDI tiež varuje, že situácia v Británii je znepokojujúca a ratifikácia „toho, čo vyzerá ako rozumný výsledok rokovaní“ medzi Bruselom a Londýnom, je veľmi neistá. Podľa BDI by si britskí zákonodarcovia mali uvedomiť svoju zodpovednosť, keďže tzv. tvrdý brexit bez dohody bude katastrofou pre obe strany. Prinesie obrovské problémy firmám aj ich zamestnancom na oboch stranách Lamanšského prielivu. BDI dodalo, že nemecké firmy by sa mali pripravovať na chaotický brexit.

Tajani: Dohoda o brexite je prvým krokom na dlhej ceste

Predseda EP Antonio Tajani sa vo štvrtok vyjadril k dohode o brexite, ktorú sa uzatvorili vyjednávači Veľkej Británie a EÚ. „Brexit je predovšetkým o ľuďoch. O právach našich občanov, zachovaní krehkého mieru v Severnom Írsku a ochrane pracovných miest ovplyvnených odchodom Spojeného kráľovstva,“ vyhlásil Tajani po štvrtkovom zasadnutí Konferencie predsedov, teda predsedu EP a lídrov politických skupín, na ktorom ich hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier informoval o podrobnostiach dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Foto: Reuters, VINCENT KESSLER
Antonio Tajani Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.

„Veríme v demokraciu a rešpektujeme rozhodnutie britského ľudu. Text, na ktorom sa dohodli Európska únia a Spojené kráľovstvo, je prvým krokom na dlhej ceste. Som však optimistom a verím, že prispeje k budúcim blízkym vzťahom medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Ako som vždy hovorieval, Spojené kráľovstvo opúšťa Európsku úniu, nie Európu,“ vyjadril sa predseda EP.

„Rád by som sa poďakoval Michelovi Barnierovi za jeho neúnavnú prácu. Rád by som tiež ocenil zásadný príspevok Riadiacej skupiny Európskeho parlamentu pre brexit,“ uviedol Tajani. „Táto dohoda by mala ukázať, že akýkoľvek výsledok (rokovaní) bude kvalitatívne horší ako plné členstvo (v EÚ), a zároveň chrániť záujmy úniovej 27 a práva jej občanov. Demonštruje, za čo sa Európska únia zasadzuje – solidaritu a jednotu jej členov. Chcem tiež jasne vyhlásiť, že toto je iba začiatok novej etapy (brexitu). Európsky parlament bude požiadaný, aby dohodu schválil, a preto bude vývoj naďalej sledovať s cieľom zaistiť, že naše podmienky budú dodržané,“ dodal.

Premiérka Škótska: Brexit posilňuje argument za nezávislosť

Odchod Británie z EÚ každým dňom posilňuje argumenty v prospech vyhlásenia nezávislosti Škótska. V škótskom parlamente to vo štvrtok povedala miestna premiérka Nicola Sturgeonová. Zároveň označila ako „rozumné“ tvrdiť, že načasovanie nového hlasovania o samostatnosti Škótska bude závisieť od vývoja aktuálneho „chaosu“ na britskej politickej scéne, napísala agentúra Reuters. Načasovanie prípadného ďalšieho referenda o škótskej nezávislosti ale bližšie nekomentovala.

„Vláda konzervatívcov sa v týchto chvíľach rúca, ľudia po celom Spojenom kráľovstve majú vážne obavy o svoje zamestnanie a životné štandardy. To všetko je v stávke kvôli ideológii tejto konzervatívnej vlády a tragickému spôsobu, akým naložili s vyjednávaním (v Bruseli),“ citoval Sturgeonovou denník The Guardian.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová Foto: Reuters
Nicola Sturgeonová, Škótsko Škótska premiérka Nicola Sturgeonová

Škótska premiérka dúfa, že žiadna strana v britskom parlamente „neskočí“ na interpretáciu britskej premiérky Mayovej, že súčasná voľba je medzi „zlou dohodou a žiadnu dohodou“ (o odchode z EÚ). Zároveň však kritizovala aj najsilnejšiu opozičnú stranu, ktorá návrh brexitovej dohody rezolútne odmieta. Sturgeonová tvrdí, že nemá „najmenšie poňatie“, čo by labouristi robili v pozícii terajšej vlády inak.

Stugreonová ďalej uviedla, že navrhované podmienky brexitu by poskytli významnú konkurenčnú výhodu Severnému Írsku oproti Škótsku. „Toto nie je akademická alebo abstraktná debata, naopak to má skutočné následky pre prácu a životnú úroveň v Škótsku,“ vyhlásila. Odkazovala tým zrejme na návrh tzv. severoírskej poistky dojednanej s cieľom zabrániť vzniku hraničných kontrol medzi Írskou republikou a Severným Írskom. Toto záložné opatrenie by v prípade uplatnenia v Severnom Írsku v podstate zachovalo pravidlá jednotného trhu EÚ, zatiaľ čo zvyšok Británie by bol len v spoločnej colnej zóne s Úniou. Sturgeonová už v stredu uviedla, že jej región by mal tiež dostať možnosť zostať na jednotnom trhu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Antonio Tajani #Nicola Sturgeonová #Brexit #Theresa Mayová