Mayovú pre návrh dohody o brexite opúšťajú ministri

V súvislosti s predbežnou dohodou o odchode Británie z EÚ rezignoval najskôr britský minister pre brexit Dominic Raab. Mayovej kabinet sa rozhodla opustiť aj ministerka práce Esther McVeyová. Krátko nato sa k nej pridala aj štátna tajomníčka ministerstva pre brexit Suella Bravermanová. Návrh dohody o brexite je stále len návrhom, nie konečnou verziou, povedala v prejave k poslancom Dolnej snemovne po oznámení rezignácií ministrov britská premiérka Theresa Mayová.

15.11.2018 08:53 , aktualizované: 12:27
Dominic Raab, rezignácia Foto: ,
Britský minister pre brexit Dominic Raab čaká v sídle EÚ v Bruseli. Raab rezignoval na svoju funkciu vo štvrtok 15. novembra 2018.
debata (4)

Dohodu premiérky Theresy Mayovej pritom kabinet v stredu podporil. Regulačné opatrenia pre Severné Írsko považuje Raab za ohrozenie územnej celistvosti Spojeného kráľovstva. „Dnes som rezignoval na post ministra pre brexit. Nemôžem s pokojným svedomím podporiť podmienky navrhované v našej dohode s EÚ,“ napísal Raab na twitteri, kde zároveň priložil kópiu rezignačního listu adresovaného Mayovej.

V liste Raab vysvetľuje dôvody, prečo sa rozhodol odstúpiť. „S poľutovaním oznamujem, že po včerajšom (stredajšom) kabinetnom zasadaní musím rezignovať,“ píše Raab premiérke. Uznáva síce, že chápe, prečo sa Mayová rozhodla obhajovať podobu dohody, s ktorou vláda v stredu súhlasila, sám ju ale podporiť nemôže. „A to z dvoch dôvodov. Po prvé, som presvedčený, že regulačné opatrenie navrhované pre Severné Írsko predstavuje veľmi reálnu hrozbu pre celistvosť Spojeného kráľovstva,“ tvrdí Raab. Ako druhý dôvod spomenul nesúhlas s poistkou, ktorá by v prípade neexistencie dohody o podobe budúcich vzťahov po uplynutí prechodného obdobia začala platiť, aby medzi Severným Írskom a úniovým Írskom nevznikla žiadna tvrdá hranica. Raab kritizoval, že právo veta v tomto prípade má mať EÚ.

Ministerka McVeyová nevidí inú možnosť

Mayovej kabinet sa rozhodla opustiť aj ministerka práce Esther McVeyová. Uviedla, že po búrlivom stredajšom rokovaní vlády, ktorá nakoniec podporila návrh dohody o brexite, nevidí inú možnosť. Zdôvodnila to tým, že predbežná dohoda o odchode Británie z EÚ, „nezodpovedá duchu referenda o brexite“ z júna 2016. Na twitteri McVeyová rovnako ako Raab zverejnila rezignačný list a napísala, že premiérku informovala dnes ráno.

„Od názoru, že žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda, sme sa presunuli k postoju, že akákoľvek dohoda je lepšia, než žiadna dohoda,“ zdôraznila McVeyová. „Toto nemôžem hájiť a pre takú dohodu hlasovať nemôžem,“ dodala.

Pre nesúhlas s dohodou odstúpil aj štátny tajomník pre Severné Írsko

Zo svojej funkcie vo štvrtok odstúpil aj štátny tajomník pre Severné Írsko Shailesh Vara. Dôvodom jeho odstúpenia je nesúhlas so znením predbežnej dohody o vystúpení Británie z Európskej únie. Informovala on tom spravodajská televízia Sky News.

V liste adresovanom britskej premiérke Vara uviedol, že sa nevie stotožniť so znením dohody o brexite. „Britský ľud si zaslúži viac,“ dodal Vara.

Mayová: Návrh dohody nie je konečnou verziou

Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie sa nezaobíde bez ťažkých rozhodnutí, ústupky činí nielen Londýn, ale aj Brusel. V prejave k poslancom Dolnej snemovne to dnes po oznámení rezignácií ministrov vyhlásila Mayová. Zdôraznila, že návrh dohody podporený v stredu jej kabinetom je stále len návrhom, nie konečnou verziou. Otázka hranice medzi Írskom a Severným Írskom, ktorá je pre EÚ aj Britániu kľúčová, môže byť podľa Mayovej vyriešená v rámci budúcej dohody o vzťahoch medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ. „Nebrať do úvahy obavy ľudí v Severnom Írsku, ktorí si neželajú tvrdé hranice – o ktorých zavedenie ma viacerí žiadali – by bolo maximálne nezodpovedné,“ povedala Mayová.

„Voľba je jednoduchá. Môžeme si vybrať odchod bez dohody, podstúpiť riziko neuskutočnenia brexitu, alebo sa zjednotiť a podporiť tú najlepšiu dohodu, ktorá mohla byť dohodnutá,“ vyhlásila v emotívnom prejave premiérka.

Mayová uznala, že brexitový proces je nepríjemný, ale je presvedčená, že je možné dosiahnuť dobrú dohodu, ktorá bude v záujme Británie. S úniou chce naďalej intenzívne rokovať, aby zabezpečila najlepší možný rámec budúcich vzťahov. Práve touto cestou by sa podľa nej mohla vyriešiť aj otázka medziírskych hraníc.

„Vláda musí stiahnuť túto polovičatú dohodu… Nemá podporu kabinetu, tohto parlamentu ani krajiny,“ reagoval na Mayovej vystúpenie šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn.

Summit EÚ o brexite bude 25. novembra

Mimoriadny summit Európskej únie o brexite bude v nedeľu 25. novembra, oznámil dnes predseda Európskej rady Donald Tusk. Šéfovia štátov a vlád úniových krajín by na tomto stretnutí mali „finalizovať a formalizovať“ text dohody o britskom odchode z EÚ, ktorý v stredu podporila britská vláda a ktorý následne zverejnila Európska komisia.

Aj Tusk sa dnes poďakoval šéfovi úniového vyjednávacieho tímu Michelovi Barnierovi. Dosiahnutý text podľa neho plní ciele, ktoré si pred rokovaním s Britániou stanovilo ostatných 27 krajín. Dohoda obmedzuje škody, ktoré britský odchod znamená, a zároveň chráni základné záujmy a princípy dvadsaťsedmičky, myslí si šéf Európskej rady. Barnier uviedol, že text je spravodlivý, vyvážený a zohľadňuje tiež britské pozície.

Barnier dnes ráno rozsiahly dokument Tuskovi pred novinármi odovzdal. Uviedol tiež, že v najbližších dňoch budú vyjednávacie tímy pokračovať v intenzívnych rozhovoroch tak, aby najneskôr v utorok mali členské krajiny k dispozícii tiež finálnu verziu politickej deklarácie popisujúcu plány oboch strán na budúcu spoluprácu v mnohých oblastiach. Teraz bol publikovaný len kratší rámcový dokument uvádzajúci, čo by v deklarácii podľa predstáv oboch strán malo byť.

Oba dokumenty – rozvodovú zmluvu aj politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch – by mali šéfovia štátov a vlád 27 krajín bloku podporiť spoločne v nedeľu 25. novembra; o prítomnosti britskej premiérky Theresy Mayovej a „choreografii“ v súvislosti s ňou sa podľa diplomatov zatiaľ diskutuje. „Je pred nami stále dlhá cesta,“ pripustil dnes Barnier.

Dlhá cesta ešte čaká aj samotnú dohodu o vystúpení: okrem lídrov 27 krajín ju musí podporiť tiež europarlament. Ale predovšetkým – potom, čo s ňou v stredu po komplikovanom rokovaní súhlasila britská vláda – čaká Mayovú zložité a neisté schvaľovanie v britskom parlamente. Ak text britskí zákonodarcovia odmietnu, odíde Británia 29. marca 2019 z EÚ „natvrdo“, teda bez brexitovej dohody a so všetkými negatívnymi dôsledkami, ktoré by z toho vyplývali.

Tusk dnes poznamenal, že hoci je dohoda strán na texte úspech, nič to nemení na jeho názore, že brexit znamená prehru pre EÚ aj pre Britániu a že v zásade ide teraz len o snahu obmedziť škody. „Entuziazmus britskej premiérky o brexite ako takom nezdieľam,“ podokl Tusk v reakcii na stredajšie vyjadrenie Mayovej po rokovaní britského kabinetu. Premiérka okrem iného vyhlásila, že dohoda Británii umožní „vybudovať lepšiu budúcnosť“.

Diplomatov v Bruseli aj v hlavných mestách EÚ 27 čaká do mimoriadneho summitu veľa práce. Tusk dnes uviedol, že o texte dohody budú v piatok diskutovať veľvyslanci dvadsaťsedmičky. Preklady 585 strán textu do všetkých jazykov bloku majú byť podľa diplomatov hotové túto nedeľu. „Dúfam, že nebude príliš veľa pripomienok,“ poznamenal Tusk. Piatkové stretnutie by tiež malo dať Barnierovi mandát na dokončenie politickej deklarácie o budúcich vzťahoch.

Začiatkom budúceho týždňa by malo rakúske predsedníctvo zvolať mimoriadne rokovanie Rady pre všeobecné záležitosti, teda ministrov zodpovedných za úniovú problematiku. Do utorka má byť pripravený text politickej deklarácie o budúcich vzťahoch. Na hodnotenie tohto textu budú mať hlavné mestá nasledujúcich 48 hodín tak, aby boli diskusie v zásade uzavreté vo štvrtok.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová