Socialistov povedie do eurovolieb Timmermans, Šefčovič mu vyjadril podporu

Lídrom Strany európskych socialistov (PES) vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) s možnosťou uchádzať sa o post predsedu Európskej komisie bude súčasný prvý podpredseda exekutívy EÚ Frans Timmermans. Túto informáciu v pondelok potvrdil slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

05.11.2018 17:17 , aktualizované: 18:25
Frans Timmermans Foto: ,
Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.
debata (7)

Európski socialisti sa netajili plánmi dohodnúť sa na jednom z dvoch mien, ktoré boli v hre o post volebného lídra, už pred kongresom PES, ktorý sa koncom tohto mesiaca uskutoční v Lisabone. Pondelňajším rozhodnutím dokonca o dva dni predbehli Európsku ľudovú stranu (EPP), ktorá svojho volebného lídra (tzv. Spitzenkandidat) vyberie v stredu 7. novembra na zjazde delegátov EPP v Helsinkách.

Šefčovič v správe potvrdil, že v liste, ktorý zaslal predsedovi PES Sergejovi Staniševovi, sa rozhodol podporiť kandidatúru Fransa Timmermansa na pozíciu hlavného volebného lídra PES.

„Prvý podpredseda Európskej komisie, pochádzajúci z Holandska, tak zostáva jej jediným kandidátom, pričom hlasovanie PES o jeho potvrdení v danej pozícii bude 30. novembra,“ spresnil.

Šefčovič podporil kandidatúru Timmermansa

Slovenský eurokomisár vo svojom liste zdôraznil, že budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu budú zlomové pre podobu a ďalšie smerovanie Európskej únie. Preto – v snahe „posilniť jednotu v Strane európskych socialistov a investovať jej energiu do prípravy silnej, účinnej kampane“ – sa rozhodol podporiť kandidatúru Timmermansa na pozíciu hlavného volebného lídra tejto politickej rodiny.

Podľa dohody, ktorá sa zrodila vo vnútri tábora eurosocialistov, Šefčovič bude zásadne ovplyvňovať volebný program PES a rozšíri ho o nové témy.

„Nielen ako politikovi a diplomatovi, ale aj ako športovcovi mi je blízka tímová spolupráca a viem uprednostniť spoločný záujem a spoločné ciele nad osobnými. Absolvovali sme viacero diskusií v rámci PES a zhodujeme sa, že energiu nechceme strácať na vnútorné procesy či súťaženie, ale na prípravu silnej kampane s využitím potenciálu nás oboch,“ opísal Šefčovič situáciu, ktorá urobila z Timmermansa hlavného volebného lídra a jeho určila do polohy hlavného koordinátora pre programové priority.

Šefčovič vo svojom liste pre Staniševa a vo vyjadrení pre médiá uviedol, že na vstup do kampane ho motivovala snaha ovplyvniť spoločný program a presadiť v ňom strategické témy, ktoré sú životne dôležité pre Úniu a pre ľudí, ale ktoré sa doteraz dostatočne nediskutovali. Spomenul strategický pohľad na priemyselnú politiku, medzinárodný obchod, štátnu pomoc či na prípravu mladých ľudí v ére globalizácie, digitalizácie a automatizácie.

„Som presvedčený, že tento strategický pohľad a modernizácia našich ekonomík je alfa a omega toho, či bude toto storočie európske, americké alebo čínske,“ upozornil. Dodal, že v vo vnútri PES tieto myšlienky zarezonovali a je tu silný dopyt po tom, aby s nimi ďalej pracoval; aj preto mu bola zverená úloha koordinátora prípravy programových priorít socialistov pre budúcoročné európske voľby.

Stanišev ocenil Šefčoviča ako tímového hráča

Predseda Strany európskych socialistov (PES) Sergej Stanišev ocenil postoj slovenského komisára. „Šefčovič je skutočný tímový hráč. Tento signál jednoty odráža celkovú atmosféru medzi členmi PES a jej podporovateľmi. Maroš bude zohrávať dôležitú úlohu v nadchádzajúcich europarlamentných voľbách, a to aj za hranicami Slovenska, na európskej scéne. Už dnes je pozitívnym príkladom toho, ako zastupovať záujmy ľudí na najvyšších postoch v Bruseli a ako presadzovať pozitívne a pokrokové zmeny v Únii, osobitne v oblasti modernizácie európskej ekonomiky a konvergencie,“ uviedol Stanišev.

Správa bola vydaná po oficiálnom oznámení, že Timmermans sa stal jediným volebným kandidátom eurosocialistov.

Podľa Staniševa ide o významný posun, pokiaľ ide o voľbu top kandidáta európskych socialistov na možného šéfa budúcej Európskej komisie. Pripomenul, že PES pripravila otvorený proces nominácií pre volebného lídra a diskusie medzi členskými stranami. Tie prebehli pod vedením portugalského premiéra Antónia Costu a umožnili zjednotiť sa okolo silného kandidáta, ktorý zastupuje všetky strany a všetkých európskych občanov.

Stanišev zdôraznil, že obaja kandidáti – Šefčovič aj Timmermans – prispeli k pozitívnych diskusiám a predstavili svoje vízie o budúcnosti Európy.

„PES má vo Fransovi Timmermansovi silného spoločného kandidáta. Predstavuje zmenu smerovania pre Európu a do centra nášho volebného programu stavia hodnoty sociálnej spravodlivosti, rovnosti a udržateľnosti,“ uviedol Stanišev.

Dodal, že Timmermans je v EÚ všeobecne uznávaný ako obranca zásad demokracie a právneho štátu a je známy aj ako bojovník za rovnosť a práva žien. „Som si istý, že Frans je tou osobou, ktorú potrebujeme, aby viedla boj proti škodám, ktoré boli spôsobené EÚ, a že vynaloží maximálne úsilie pre spojenie progresívnych síl v Európe v mene sociálnej, spravodlivej a demokratickej Európskej únie,“ uviedol Stanišev.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európsky parlament #Maroš Šefčovič #Frans Timmermans