Rakúšania navrhli odložiť koniec striedania času až na rok 2021

Rakúske predsedníctvo navrhlo členským krajinám Európskej únie odložiť koniec povinného striedania štandardného a letného času až na rok 2021. Novinárom to po neformálnom rokovaní so svojimi kolegami z ďalších krajín únie povedal rakúsky minister dopravy Norbert Hofer. Komisárka pre dopravu Violeta Bulcová potvrdila, že komisii by sa viac pozdávalo dodržanie jej pôvodného plánu zo septembra, teda ukončiť povinné posunovanie hodiniek už na budúci rok.

29.10.2018 13:25
hodiny, hodinky, budík, vstávanie, posúvanie... Foto:
Ilustračné foto.
debata (35)

Neformálna diskusia bola pre členov vlád EÚ prvou príležitosťou o návrhu hovoriť. Podľa Hofera rokovanie ukázalo, že väčšina krajín únie plán podporuje, trochu skeptické podľa neho boli napríklad Británia či Poľsko.

Zhoda panuje ohľadom potreby harmonizácie používaného času, aby sa z územia EÚ – kde už tak existujú tri časové pásma – nestala skladačka meniacich sa časov. „Pre nás je dôležitejšie mať rovnaký čas ako naši susedia,“ reagoval Hofer na otázku, či Rakúsko preferuje následné používanie štandardného či letného času. Napríklad český minister dopravy Dan Ťok dal pri príchode najavo, že Praha by chcela zostať pri štandardnom čase. Slovenský rezort sociálnych vecí tiež hovorí o tzv. zimnom čase.

Naopak severské krajiny sa podľa Hofera prikláňajú k trvalému využívaniu letného času. „Povedzme, že Fínsko a Portugalsko nemajú veľmi zhodné pozície,“ komentoval to Hofer.

Súčasťou prezentovaného návrhu rakúskeho predsedníctva je tiež vznik pozície koordinátora, ktorý by včas zabezpečil dohodu medzi štátmi, a poistka, ktorá by – pre prípad, že dohoda nebude – zabezpečila, že komisia včas pripraví alternatívne riešenie.

Oficiálne dohodu o návrhu na ministerskej rade EÚ chce mať predsedníctvo aj komisia v decembri. Ako zdôrazňovali niektorí účastníci stretnutia, je potrebné získať viac času na verejnú diskusiu v ich členských krajinách.

Z letného času naspäť na zimný prešla väčšina krajín Európy, Severnej Ameriky či Blízkeho východu naposledy uplynulý víkend v noci na nedeľu. Z veľkých krajín letný čas zrušili v roku 1992 Čína a v roku 2014 Rusko.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #zimný čas #letný čas #zmena času