Slovensko je v otázke sankcií proti Rusku v súlade s EÚ, reaguje MZV

Za oficiálnu zahraničnú politiku SR zodpovedá vláda, konkrétne ministerstvo zahraničných vecí, pričom pozícia štátu v súvislosti so sankciami proti Rusku zostáva v súlade s Európskou úniou. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva Boris Gandel v reakcii na pondelkové stretnutie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) so šéfom ruskej Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname EÚ.

10.10.2018 11:02
DANKO: Prijatie zástupcov farmárov Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko.
debata (6)

„Zavedenie sankcií EÚ voči Ruskej federácii bolo vyvolané porušením medzinárodného práva zo strany Moskvy v roku 2014. Akákoľvek zmena tohto postoja je podmienená iba dôsledným napĺňaním litery a ducha Minských dohôd zo strany Ruskej federácie,“ zdôraznil hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí. Zároveň dodal, že pracovné cesty predsedu parlamentu sú plne v kompetencii Kancelárie NR SR.

Danko sa stretol s Volodinom v pondelok počas tretieho parlamentného summitu eurázijských krajín v tureckej Antalyi. Išlo o ich štvrté stretnutie na oficiálnej úrovni, pričom Danko už pred cestou do Turecka nazval Volodina svojím osobným priateľom.

Predseda slovenského parlamentu v Antalyi kritizoval sankcie proti Rusku, okrem iného aj preto, že zabránili zorganizovaniu eurázijského summitu v Bratislave. Volodinovi totiž sankcie znemožňujú vstup na územie EÚ. Danko však má podľa vlastných slov prísľub zo strany Ruska a Južnej Kórey, ktorí sú iniciátormi eurázijských summitov, že v prípade skončenia sankčného režimu sa bude môcť stretnutie eurázijských parlamentných lídrov konať v Bratislave.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Andrej Danko #Viačeslav Volodin