Alexander Stubb má záujem o post predsedu Európskej komisie

Bývalý fínsky premiér Alexander Stubb oznámil, že v mene Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) chce kandidovať za predsedu Európskej komisie.

02.10.2018 16:32 , aktualizované: 17:04
Alexander Stubb Foto: ,
Alexander Stubb
debata (2)

O túto pozíciu a o možnosť získať post predsedu Európskej komisie bude súperiť s predsedom skupiny EPP v Európskom parlamente Manfredom Weberom, ktorý svoju oficiálnu kandidatúru oznámil 5. septembra v Bruseli.

O volebnom lídrovi, ktorý povedie európskych ľudovcov do budúcoročných volieb do EP rozhodne kongres strany v Helsinkách, ktorý je naplánovaný na 7. a 8. novembra. Začiatkom jari potom EPP predstaví svoj politický manifest, s ktorým sa pokúsi osloviť čo najširšie spektrum európskych voličov.

Zobral si päťtýždňové neplatené voľno

Stubb počas tlačovej besedy, ktorú pripravila fínska delegácia pri EPP v europarlamente, upozornil, že si v Európskej investičnej banke vybral päťtýždňové neplatené voľno, aby sa mohol venovať svojej kampani a príprave politického programu o budúcnosti EÚ, ktorý chce predstaviť 17. októbra.

Do tohto dátumu majú možnosť prihlásiť sa do súťaže o volebného lídra aj iní politici z radov európskych ľudovcov. Za ďalšieho možného kandidáta na volebného lídra EPP bol považovaný súčasný vyjednávač EÚ pre tzv. brexit Michel Barnier. Ten sa však minulý týždeň z tejto súťaže vylúčil, keď vyhlásil, že chce dotiahnuť do konca rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, čo by ako volebný líder najväčšej celoeurópskej politickej strany nemohol urobiť.

Médiá za ďalších možných kandidátov z tábora ľudovcov – ak získajú dostatočnú podporu členskej základne – označujú holandského premiéra Marka Rutteho, bývalého predsedu írskej vlády Endu Kennyho či predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho.

Šefčovič už oznámil kandidatúru

V septembri vyjadril ambíciu vymeniť svojho súčasného šéfa Jeana-Clauda Junckera podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. Oficiálne už aj oznámil svoju kandidatúru. Zatiaľ má podporu deviatich členov Strany európskych socialistov, ktorá bude rozhodovať o nominantovi v decembri na zjazde v Portugalsku. Dôveru mu vyjadrili subjekty z Litvy, Lotyšska, krajín visegrádskej štvorky, Malty, Cypru a Rumunska.

O novej EK sa bude rozhodovať po budúcoročných májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Keby sa Šefčovič stal jej predsedom, obsadil by túto funkciu ako prvý občan nových členských krajín, ktoré v rokoch 2004, 2007 a 2013 rozšírili Európsku úniu. Išlo prevažne o stredo- a východoeurópske štá­ty.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Jean-Claude Juncker #Maroš Šefčovič #Alexander Stubb