Timmermans: Stav justície v Poľsku sa nezlepšil, obavy Eurokomisie vzrástli

Stav právneho štátu v Poľsku sa napriek výzvam Bruselu nezlepšil a Európska komisia je pripravená tlačiť na Varšavu všetkými prostriedkami vrátane žaloby na Súdny dvor Európskej únie.

18.09.2018 21:23
Frans Timmermans Foto: ,
Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.
debata (8)

Po zasadnutí zástupcov vlád krajín EÚ to v utorok vyhlásil podpredseda komisie Frans Timmermans, podľa ktorého nie sú úpravy kritizovaných zákonov prijaté poľským parlamentom dostatočné. Rada pre všeobecné záležitosti k žiadnemu záväznému záveru alebo hlasovaniu nedospela. Podľa poľského zástupcu v rade neexistuje väčšina, ktorá by odhlasovala nejaký postih voči jeho krajine.

Európski ministri v utorok absolvovali už druhé vypočutie v rámci bezprecedentného postupu podľa článku sedem úniovej zmluvy, na ktorého konci môže teoreticky Varšave hroziť až odobratie hlasovacích práv v únii.

„Od (júnového) prvého pojednávania obavy komisie vzrástli, myslím, že situácia v Poľsku sa nezlepšila,“ povedal Timmermans na tlačovej konferencii po rokovaní rady, kde prezentoval postoj komisie. Zmeny najmä kritizovaného zákona o najvyššom súde, ktoré predložilo Poľsko, nezodpovedajú požiadavkám komisie, dodal.

„Justičná reforma“

Poľsko čelí kritike pre trojicu zákonov označovaných súhrnne ako justičná reforma. Jadrom sporu je predovšetkým predčasné poslanie značnej časti sudcov najvyššieho súdu do penzie jedným zo spomínaných zákonov, hoci ich mandát zaručovala ústava. Komisia a niektoré členské štáty trvajú na tom, aby Varšava vyriešila najmä situáciu týchto sudcov a tiež členov najvyššej sudcovskej rady dozerajúcej na činnosť súdov, na ktorú získala podľa Bruselu neprípustne veľký vplyv konzervatívna jednofarebná vláda strany Právo a spravodlivosť.

Poľská vláda by podľa Timmermansa mala čoskoro objasniť, či mieni prijať zmeny, ktoré by opäť uviedli poľskú justícu do súladu s európskymi princípmi právneho poriadku. Ak sa tak nestane, komisia je podľa neho pripravená použiť všetky prostriedky vrátane možnej žaloby na súd EÚ. Kedy by k tomuto kroku mohla EK siahnuť, nechcel Timmermans špecifikovať.

Počas rokovaní ministrov sa riešila aj otázka, či sa Poľsko podriadi prípadnému rozsudku súdu, čo v minulosti spochybnili niektorí vládni predstavitelia. Podľa námestníka poľského ministra zahraničia Konrada Szymańského o tom nie je nutné pochybovať. „Poľsko je krajinou, ktorá v minulých rokoch zlepšila rýchlosť začleňovania európskych predpisov do poľského práva. Myslím, že to je veľmi dôležitý ukazovateľ, ktorý dokladá, aký máme skutočne vzťah k záväzným pravidlám EÚ,“ povedal podľa agentúry PAP.

Potrebná väčšina krajín by pre postih Poľska nehlasovala

Szymański v utorok predložil niekoľko argumentov, prečo podľa poľskej vlády justičná reforma neporušuje úniové pravidlá, a obhajoval doterajšiu pozíciu Varšavy. Utorkové rokovania podľa neho ukázali, že potrebná väčšina krajín by pre žiadny postih voči Poľsku nehlasovala.

„Tie krajiny, ktoré boli hlasno proti Poľsku, sú stále hlasné. Veľká časť členských štátov vyčkáva,“ opísal novinárom utorkové rokovanie český štátny tajomník pre EÚ Aleš Chmelař. Štáty, ktoré majú výhrady, by mali formulovať nové návrhy na zmeny a ak by ich Poľsko dokázalo prijať a vykonať, môže sa celý proces chýliť ku koncu, dodal Chmelař.

Krajná možnosť odobratia hlasovacích práv Poľsku nie je príliš pravdepodobná, pretože by vyžadovala jednomyseľný súhlas členských krajín. Maďarsko už avizovalo, že takýto krok nepodporí.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Európska komisia #Frans Timmermans