Európska komisia súhlasí s obavami europarlamentu ohľadom Maďarska

Európska komisia (EK) súhlasí s obavami Európskeho parlamentu, ktorý v stredu na hlasovaní odporučil členským krajinám Európskej únie začať konanie voči Maďarsku pre možné ohrozenie právneho štátu. Novinárom to vo štvrtok povedal hovorca komisie Margaritis Shinas. Rozhodnutie pléna europarlamentu podľa neho podporuje aj osobne predseda komisie Jean-Claude Juncker, ktorý povedal, že ak by bol europoslancom, v stredu by pre príslušnú rezolúciu tiež zdvihol ruku.

13.09.2018 14:24
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal, že ak by bol europoslancom, v stredu by pre príslušnú rezolúciu tiež zdvihol ruku.
debata (12)

„Komisia súhlasí s obavami z parlamentnej správy – najmä čo sa týka základných práv, korupcie, prístupu k rómskej menšine a nezávislosti súdnictva,“ uviedol Schinas.

Európsky parlament v stredu jasnou väčšinou prijal odporúčanie, aby členské krajiny začali voči Maďarsku konanie pre vážne ohrozenie hodnôt Európskej únie. Postup podľa siedmeho článku úniovej zmluvy môže teoreticky viesť až k pozastaveniu hlasovacích práv krajiny v EÚ.

Štáty už v súčasnosti na základe podnetu Európskej komisie analogickým spôsobom preberajú stav právneho štátu v Poľsku, predovšetkým v súvislosti s tamojšou justičnou reformou. Vzhľadom na to, že Budapešť a Varšava dávajú najavo pripravenosť sa v kľúčovom hlasovaní, kedy je potrebné jednomyseľné rozhodnutie štátov, navzájom podporiť, je pozastavenie hlasovacích práv zrejme len teoretickou možnosťou.

Schinas pripomenul, že vo väčšine prípadov, ktoré v súvislosti s Maďarskom vo štvrtok uviedol, komisia začala voči Budapešti konanie pre porušenie práva Únie, v ktorom nakoniec môže padnúť rozhodnutie úniového súdu. Podľa hovorcu je takýto postup – na ktorý má právo len komisia – v mnohých prípadoch efektívnejší pri snahe urobiť nápravu problematického stavu vecí. „Využívame tie nástroje, ktoré máme ako strážca zmlúv k dispozícii,“ upozornil s tým, že úniové inštitúcie majú vo svojom konaní dostatočnú autonómiu.

Maďarský premiér Viktor Orbán už v utorok všetky výhrady týkajúce sa porušovania demokracie a dodržiavania princípov právneho štátu a základných práv odmietol. Europoslanci sa podľa neho snažia potrestať Maďarov za to, že nevolili opozičných socialistov a že nie sú ochotní svoju vlasť premeniť na „krajinu prisťahovalcov“.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Európska komisia #Európsky parlament #Článok 7