Slovenskí europoslanci reagujú na Junckerovu správu o stave Únie

Posledná správa o stave Únie, ktorú v stredu v Štrasburgu na pôde Európskeho parlamentu predniesol Jean-Claude Juncker vo funkcii predsedu Európskej komisie, vyvolala medzi slovenskými europoslancami zmiešané reakcie. Vyčítajú mu napríklad malý priestor venovaný migrácii a sociálnym otázkam alebo snahy meniť zavedený spôsob rozhodovania v EÚ.

12.09.2018 19:23
debata (4)

Jean-Claude Juncker dnes vo svojom prejave európskych politikov vyzval k dohode na legislatíve o migrácii. V tejto otázke je podľa neho potrebný kompromis, pričom solidarita musí byť podľa neho trvácna a organizovaná. Zároveň podporil reformu takzvaného Dublinského dohovoru, ako aj posilnenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Pokiaľ ide o brexit, Veľká Británia podľa predsedu komisie nemôže po brexite byť čiastočne súčasťou jednotného trhu. „Keď odídete z únie, samozrejme nebudete súčasťou jednotného trhu a určite nie súčasťou len niektorých jeho častí,“ povedal Juncker.

Sulík: Junckerove návrhy v oblasti azylu sú neprijateľné

Je síce pravda, že počet migrantov prichádzajúcich do Európy klesol, no to nie je ako s horúčkou, že ak tá poklesne, zmiznú problémy. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedu SaS a europoslanca Richarda Sulíka v reakcii na správu predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. „Tu sa problémy akumulujú. Ak sú problémy obrovské, lebo do krajiny prišlo milión ľudí z úplne iného kultúrneho okruhu a nasledujúci rok počet migrantov poklesne o 80 %, tak rozhodne nekleslo množstvo problémov o 80 %, ale stúplo o 20 %,“ povedal Sulík s tým, že Junckerove návrhy v oblasti azylu sú neprijateľné. „Juncker sa vyhol pomenovaniu týchto návrhov, no ide o Dublin 4, ktorý obsahuje povinné kvóty a pri ich nenaplnení pokutu 250-tisíc eur za každého neodobratého migranta. Z tohto pohľadu je najvyšší čas, že tento pán na čele Komisie končí, lebo by napáchal ešte veľa zla," zdôraznil Sulík

Napriek tomu, že vo svojej správe Juncker niekoľkokrát spomenul jednotu Európy ako nevyhnutnú pre ďalšie jej fungovanie, opak je podľa Sulíka pravdou. „Vo viacerých krajinách, aj ako reakcia na Junckera, boli zvolené k EÚ kritické vlády alebo posilnili k EÚ kritické strany. Nehovoriac o brexite, kde Juncker ani prstom nepohol, aby Veľkú Britániu udržal v EÚ. Od jednotnej Európy sme dnes viac vzdialení ako pred štyrmi rokmi,“ skonštatoval Sulík. Dodal, že napriek všetkým jeho výhradám voči Jeanovi-Claudovi Junckerovi, konštatuje, že Európska únia je dnes v lepšom stave, ako bola pri jeho nástupe.

Beňovej chýbala zmienka o sociálnej politike

Poslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) konštatovala, že na rozdiel od vlaňajška mal Juncker len všeobecný prejav plný nekonkrétnych fráz. „Pravdepodobne v súvislosti s blížiacim sa brexitom sa snažil zdôrazňovať potrebu jednoty Únie. Nepovedal však už, ako ju chce posilňovať,“ povedala Beňová, ktorej v prednesenej správe chýbala zmienka o problematike týkajúcej sa sociálnej politiky. „Pritom je to práve rýchlejšie vyrovnávanie platových rozdielov medzi starými a novými členskými štátmi EÚ, ktoré by dokázalo zvýšiť dôveru v integračný projekt v mnohých krajinách,“ uviedla.

Podľa jej slov občania viacerých členských krajín vrátane Slovenska oprávnene očakávajú, že eurokomisia v spolupráci s lídrami národných štátov pripraví legislatívu, ktorá podporí mzdový rast vo východnej časti Únie. Kritizovala aj to, že Junckerova správa sa nedostatočne venovala otázkam ďalšieho posilňovania ekonomickej spolupráce a rastu či rozvoja spolupráce krajín v oblasti európskej bezpečnosti.

Štefanec ocenil odkaz ku slobode slova a tlače

Poslanec Ivan Štefanec (KDH) privítal Junckerov prístup k brexitu a dôraz na potrebu dohody o voľnom trhu, lebo Únia bude musieť hľadať spolu s Britániou „cesty, ktoré nás spájajú“. V Junckerovej správe ocenil najmä odkaz na potrebu dodržiavania demokratických inštitúcií a slobody slova a tlače, čo je podľa neho – v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka – aktuálne aj na Slovensku.

„Boli tam ale aj pasáže, ktoré ma trochu znepokojili, a to sú veci ohľadom určitého posunu k hlasovaniu kvalifikovanou väčšinou, najmä v oblasti daní, pretože si myslím, že by sme si vždy mali udržiavať daňovú suverenitu a zachovať právo veta v daňovej oblasti,“ spresnil Štefanec.

Smolková kriticky vníma pasáž o migrácii

Poslankyňa Monika Smolková (Smer-SD) priznala, že sa stotožnila s iniciatívami v ekonomicko-obchodnej oblasti, ktoré Juncker spomenul, najmä s ním zavedením investičným plánom, ktorý v EÚ dobre funguje. Privítala i to, že šéf EK chce podobný plán preniesť aj na Afriku v snahe pomôcť tomuto kontinentu. Oslovili ju tiež plány, aby EÚ aj Británia vyšli zo situácie spôsobenej brexitom „s čistým štítom“, a Junckerov úmysel navýšiť zdroje pre výmenný program Erasmus+.

„Oceňujem úlohy, ktoré zohral veľmi efektívne, a to keď Slovensko zakričalo, že je proti dvojakej kvalite potravín a on promptne zareagoval. To sú jeho plusy,“ povedala Smolková.

Za negatívne aspekty tohoročnej správy o stave Únie vníma málo úvah o mladých ľuďoch, ktorí po roku 2020 budú rozhodovať o spoločnej Európe a práve oni musia cítiť, že Európa je ich. Zároveň dodala, že veľmi kriticky vníma Junckerovu pasáž o migrácii, lebo tejto téme venoval iba dve – tri vety a mal sa tejo téme viac, lebo práve ona rozdelila Európu a EÚ túto otázku nezvládla.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Claude Juncker #správa o stave únie