Orbán prišiel v europarlamente o spojencov. Nájde si nových?

V domácom parlamente má dvojtretinovú väčšinu, v tom európskom sa dve tretiny obrátili proti nemu. Maďarský premiér Viktor Orbán utrpel v Štrasburgu tvrdú porážku. Európsky parlament mu včera zrátal všetky vážne prešľapy, ktorých sa jeho vlády za osem a pol roka dopustili, a po prvýkrát v histórii vyzval Radu EÚ, aby zakročila voči členskému štátu s cieľom zabrániť systémovému ohrozeniu základných hodnôt únie.

12.09.2018 20:15
orban Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (209)

Na spustenie procedúry podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy EÚ, ktorý sa v bruselskom žargóne zvykne označovať aj ako „nukleárna možnosť“, boli potrebné hlasy aspoň dvoch tretín prítomných poslancov, teda prinajmenšom 376. Napokon sa ich zozbieralo až 448. Iba 197 europoslancov bolo proti a 48 sa zdržalo. „Nový maďarský úspech! Fidesz tentoraz získal dve tretiny v Európskom parlamente. Gratulujeme, pán premiér!“ vysmiala sa predsedovi vlády, ktorý v posledných troch parlamentných voľbách získal ústavnú väčšinu, recesistická Strana maďarského dvojchvostého psa v poznámke na sociálnej sieti.

Keby rozhodovali len slovenskí europoslanci, Orbán by vyšiel zo včerajšieho hlasovania víťazne. S piatimi hlasmi proti spusteniu sankčného mechanizmu a piatimi abstinenciami prejavili podporu vláde susednej krajiny. Za prijatie uznesenia boli iba Eduard Kukan, Ivan Štefanec a Boris Zala. Je príznačné, že prví dvaja zo spomínaných patria do poslaneckej skupiny európskych ľudovcov. Od tejto najväčšej frakcie europarlamentu, v ktorej je zaradený aj Orbánov Fidesz, závisel osud hlasovania.

Stranícka rodina európskych ľudovcov po dlhých rokoch prestala držať ochrannú ruku nad svojou „čiernou ovcou“. Jej vedenie po stredajšej večernej schôdzke s Orbánom tentoraz nevydalo svojim poslancom odporúčanie, aby vládu Fideszu podporili. „Dnes budem hlasovať za spustenie článku 7. Vždy som bol za budovanie mostov a chcem to aj naďalej robiť, ale včera som nevidel žiadnu ochotu maďarského premiéra spraviť krok smerom k svojim partnerom z EÚ a reagovať na naše obavy,“ odkázal na twitteri pred hlasovaním Manfred Weber, šéf európskych ľudovcov, ktorý sa na budúci rok chystá uchádzať o post predsedu Európskej komisie.

Chce zmeniť líniu ľudovcov na protimigrantskú

Orbán na schôdzke s lídrami európskych ľudovcov nielenže nepripustil nijaké ústupky, ale naopak, ostro na nich zaútočil. „Stali sme sa takou európskou straníckou rodinou, ktorá nemá charakter, nemá vlastnú vôľu, je sústavne opatrná a zvažuje. Prakticky skáčeme tak, ako socialisti a liberáli pískajú,“ citovala ho agentúra MTI.

Vodca Fideszu odmietol úvahy o tom, že by so svoju stranou chcel opustiť európskych ľudovcov, vo vedení ktorých sa čoraz hlasnejšie hovorí o jej vylúčení či aspoň pozastavení členstva. Orbán v Štrasburgu tvrdil, že chce len zmeniť líniu ľudovcov na protimigrantskú. Viacerí pozorovatelia, ktorí si všimli, že jeho utorňajšiemu vystúpeniu aplaudovali europoslanci z krajne pravicových strán, však vyslovili domnienku, že Orbán si prišiel hľadať nových spojencov pre obdobie po budúcoročných eurovoľbách. Napokon aj svoj prejav v Štrasburgu uzavrel slovami „My Maďari sme pripravení na májové voľby, v ktorých sa ľudia konečne budú môcť vyjadriť k budúcnosti Európy a budú mať možnosť vrátiť demokraciu do európskej politiky.“

Šéf diplomacie hovoril o pomste a podvode voči Maďarom

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó včera v týchto víziách zašiel ešte ďalej. Schválenie uznesenia označil za pomstu voči Maďarom za to, že odmietajú prisťahovalectvo. Nezarátanie hlasov europoslancov, ktorí sa zdržali, nazval podvodom, a to napriek tomu, že právni experti Európskeho parlamentu vopred upozornili, že nie je dôvod, aby to bolo inak. Vzápätí Szijjártó podľa MTI obvinil ľudovcov, ktorí hlasovali za spustenie článku 7, že sa na budúci rok chystajú vytvoriť koalíciu s liberálmi a so sociálnymi demokratmi, aby spoločnými silami zaplavili kontinent prisťahovalcami.

Keďže procedúra po spustení článku 7 je dlhá a zložitá, vylúčenie z radov európskych ľudovcov je zatiaľ jedinou bezprostrednou hrozbou, ktorej musí Orbán čeliť. Pozorovatelia však nepredpokladajú, že by strana maďarského premiéra zostala dlho osamotená. „Fidesz má platné pozvanie od lídra Rakúskej strany slobody Heinza-Christiana Stracheho, aby sa pripojil k skupine Európa národov a slobody, ktorá zahŕňa aj francúzskych nacionalistov vedených Marine Le Penovou, holandskú protiimigrantskú stranu Geerta Wildersa a taliansku Ligu na čele s ministrom vnútra Matteom Salvinim,“ pripomína Leonid Bershidsky, komentátor agentúry Bloomberg,.

Čoho sa týkajú výhrady Európskeho parlamentu?

  • fungovanie ústavného a volebného systému
  • nezávislosť súdnictva
  • korupcia a konflikty záujmov
  • ochrana súkromia a údajov
  • sloboda prejavu
  • akademická sloboda
  • sloboda náboženského vyznania
  • sloboda združovania
  • právo na rovnaké zaobchádzanie
  • práva príslušníkov menšín vrátane Rómov a Židov
  • základné práva migrantov, žiadateľov o azyl a utečencov
  • hospodárske a sociálne práva

Sankcie z Bruselu Orbánovi prinajmenšom do budúcich eurovolieb by nemali hroziť. Včerajšie uznesenie Európskeho parlamentu, ktorého súčasťou je aj návrh rozhodnutia Európskej rady, bude najskôr doručený všetkým členským štátom EÚ. Rada následne môže štvorpätinovou väčšinou svojich členov, po získaní súhlasu Európskeho parlamentu v samostatnom plenárnom hlasovaní, rozhodnúť, že v Maďarsku existuje jasné riziko vážneho porušenia hodnôt EÚ. Tomuto rozhodnutiu však musí predchádzať vypočutie zástupcov maďarskej vlády. Rada tiež môže maďarským orgánom adresovať odporúčania zamerané na odvrátenie hrozby porušenia úniových hodnôt.

V neskoršej fáze môže Európska rada, teda už nie ministri, ale hlavy členských štátov a ich vlád, rozhodnúť o existencii závažného alebo pretrvávajúceho porušovania hodnôt demokracie, právneho štátu či základných práv v Maďarsku. Takéto rozhodnutie, ktoré by prípadne mohlo viesť až k sankciám voči maďarskej vláde – napríklad k obmedzeniu hlasovacieho práva jej zástupcov v Európskej rade, by však muselo byť prijaté jednomyseľne. Varšava, voči ktorej Európska komisia už vlani v decembri spustila konanie podľa článku 7, však s Budapešťou už má dohodu o vzájomnej podpore. Potvrdil to včera aj minister Szijjártó. „S poľskými priateľmi sme konzultovali, budeme vetovať každý návrh, ktorý by mal spustiť zavedenie sankcií voči druhému,“ citoval ho spravodajský portál magazínu HVG.

© Autorské práva vyhradené

209 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Viktor Orbán #Európsky parlament #právny štát