Macron a Merkelová budú v Marseille rokovať najmä o migrácii

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v piatok stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. V juhofrancúzskom meste Marseille budú podľa oznámenia Elyzejského paláca rokovať okrem iného o migračnej kríze, celkovej medzinárodnej situácii, ale aj o eurozóne a o digitálnych technológiách.

07.09.2018 06:40
Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (31)

Macron vo štvrtok v Luxemburgu povedal, že Európska únia musí byť solidárna so svojimi južnými členmi, teda s Talianskom a so Španielskom, kam teraz mieri najviac migrantov z Afriky. Úniová pomoc má slúžiť na to, že tieto štáty budú plniť svoje povinnosti, ktoré im z úniových pravidiel v súvislosti s migráciou vyplývajú.

S premiérmi Holandska, Belgicka a Luxemburska Markom Rutteom, Charlesom Michelom a Xavierom Bettelom chce Macron na neformálnom summite EÚ o migrácii koncom mesiaca v rakúskom Salzburgu navrhnúť konkrétnu finančnú podporu afrických krajín výmenou za ich snahu čo najviac migračný tlak na Európu obmedziť.

Tiež Merkelová v stredu vyjadrila názor, že nie je možné všetku zodpovednosť nechať najmä na Taliansko, kam prichádza veľká časť utečencov mieriacich do Európy.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Angela Merkelová #Emmanuel Macron #migračná kríza