Vyjednávač EÚ pre brexit odmietol rozhodujúci prvok plánu britskej vlády

Hlavný vyjednávač EÚ pre ukončenie členstva Británie sa vo štvrtok vyjadril, že zvyšok tohto bloku nikdy nedovolí, aby nečlenská krajina vyberala clá v jeho mene. Podľa tlačovej agentúry AP tak zasadil úder plánu britskej vlády, ktorý sa týka vzťahov Británie s EÚ po tzv. brexite.

26.07.2018 22:09
Michel Barnier Foto: ,
Európsky hlavný vyjednávač pre brexit Michel Barnier.
debata

Súčasťou plánu, ktorý Londýn predstavil tento mesiac, je i myšlienka, že Británia by po brexite mala zo začiatku stále vyberať colné poplatky EÚ pri dovoze tovaru, ktorý smeruje do inej krajiny.

Na základe dohodnutého „kolektívneho postoja“ britskej vlády k otázkam brexitu má Spojené kráľovstvo aj po vystúpení z EÚ tvoriť so zvyškom tohto bloku zónu voľného obchodu. Tá by sa mala týkať tovaru, nie však služieb, ktoré predstavujú prevažnú časť britskej ekonomiky.

Vyjednávač EÚ Michel Barnier rokoval vo štvrtok s novým britským ministrom pre brexit Dominicom Raabom. Predošlý minister David Davis odstúpil práve pre nezhody s premiérkou Theresou Mayovou ohľadne spomínaného plánu, považovaného zástancami brexitu za príliš „mäkký“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit