Británia chce po brexite zónu voľného obchodu na niektoré výrobky

Britská vláda navrhuje vznik zóny voľného obchodu s Európskou úniou pre priemyselné a poľnohospodárske výrobky. Oznámila to premiérka Theresa Mayová.

06.07.2018 23:11
Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (14)

„Náš návrh by vytvoril zónu voľného obchodu medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ so súborom spoločných pravidiel pre priemyselné tovary a poľnohospodárske produkty,“ uviedla vo svojom vyhlásení konzervatívna premiérka na zasadnutí vlády vo svojej letnej vidieckej rezidencii Chequers, 70 kilometrov severozápadne od Londýna.

Podľa agentúry Reuters Mayová zaistením dohody vnútri kabinetu, ktorý je rozhádaný v otázke, ako sa vysporiadať s EÚ, prekonala rozkoly medzi svojimi ministrami. Získala podporu pre návrh „priateľský k podnikaniu“.

Mayová podľa agentúry zrejme presvedčila zástancov „tvrdého“ brexitu v kabinete, aby podporili jej plán na udržanie tesnejších obchodných väzieb s EÚ. Naopak potvrdzuje svoje odhodlanie skoncovať s voľným pohybom osôb, nadradenosťou európskeho súdu a „obrovských“ platieb do európskej kasy. Mayová si tým však možno koleduje o opätovné obvinenia zo strany Bruselu z toho, že chce len „vyzobávať“ čerešničky z torty".

Šéf vyjednávacieho tímu EÚ Michel Barnier koncom júna povedal, že hoci rokovania o brexite pokročili, pretrvávajú veľké a zásadné rozdiely v postojoch oboch strán. Podľa neho sa stále nepodarilo vyriešiť predovšetkým komplikovanú otázku režimu na hranici medzi Írskom a britským severným Írskom.

„Po brexite si EÚ želá mať s Britániou ambiciózne partnerstvo, ako v obchode tak v bezpečnostnej oblasti. Ale musíme ho založiť na našich hodnotách a princípoch,“ poznamenal vyjednávač. Jedným z nich pre EU27 je jednota vnútorného trhu, z ktorej Briti nemôžu „vyberať čerešničky z torty“, autonómia rozhodovacieho procesu v EÚ a ochrana základných práv občanov EÚ. „To je kľúč pre našu budúcu spoluprácu v bezpečnosti,“ poznamenal Barnier.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit