EÚ oddnes štartuje vlaky zadarmo

Mladí Európania majú šancu zadarmo precestovať Európu vlakom. Musia sa však o lístok prihlásiť. Európska únia prostredníctvom iniciatív DiscoverEU spúšťa registráciu. Dostupných je 15-tisíc lístkov, ktoré môžu využiť 18-roční občania 28 štátov Európskej únie.

12.06.2018 11:55
vlak Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (14)

Registrácia je otvorená od dnešného poludnia a potrvá až do 12. hodiny 26. júna tohto roku. Cestovať je následne možné od 9. júla až do 30. septembra 2018. Dĺžka cesty musí trvať najmenej jeden deň a maximálne 30 dní.

Mladí ľudia musia pri registrácii uviesť osobné údaje a informácie o plánovanej ceste, ktorá sa musí začínať v niektorom z členských štátov únie. Záujemcovia budú musieť tiež odpovedať na päť otázok týkajúcich sa Európskeho roka kultúrneho dedičstva 2018 a mládežníckych iniciatív EÚ. K dispozícii je aj prémiová otázka, vďaka ktorej Európska komisia určí poradie záujemcov v prípade veľkého počtu žiadostí.

Prihlásiť sa môžu ľudia narodení od 2. júla 1999 až do 1. júla 2000 vrátane. Registrovať je možné aj skupinu osôb s maximálne piatimi členmi. Cestovný lístok nebude platný len pre presúvanie vlakom. Cestujúci budú môcť využiť aj alternatívne spôsoby dopravy ako napríklad autobusy alebo trajekty. Vo výnimočných prípadoch bude povolená aj cesta lietadlom. Tieto pravidlá majú zabezpečiť, aby cestovný lístok mohol využiť každý mladý človek žijúci v Európskej únii aj napriek tomu, že býva v odľahlých častiach.

Európska únia na tento účel vynaložila 12 miliónov eur. Nie je vylúčené, že po výbere prvých cestovateľov dostanú príležitosť aj ďalší tínedžeri. Presný počet cestujúcich nie je známy. Podľa odhadov by bezplatne precestovať Európu mohlo 20-tisíc až 30-tisíc tínedžerov. Cieľom projektu je mladým ľuďom ponúknuť možnosť cestovať bez ohľadu na ich sociálne zázemie a vzdelanie. Možnosť cestovať sa týka aj ľudí so zníženou pohyblivosťou.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky zadarmo #DiscoverEU