Európska komisia predstavila návrh rozpočtu, má posilniť ekonomiku i bezpečnosť

Európska komisia v stredu predstavila návrh rozpočtu Európskej únie na budúci rok, ktorý má podporiť ekonomiku a solidaritu a posilniť bezpečnosť na oboch stranách hraníc EÚ. Počíta v ňom so záväzkami 166 miliárd eur a platbami 149 miliárd eur. To je v oboch prípadoch o tri percentá viac ako v tohtoročnom rozpočte.

23.05.2018 13:19
debata
„Navrhujeme ambiciózny rozpočet, ktorý naďalej podporuje naše priority zamerané najmä na investície, zamestnanosť, mládež, migráciu, solidaritu a bezpečnosť a ktorý občanom prinesie európsku pridanú hodnotu,“ uviedol európsky komisár pre rozpočet a ľudské zdroje Günther Oettinger.

Záväzky predstavujú odhodlanie financovať budúce výdavky, teda napríklad prostriedky prisľúbené v zmluvách. Platby vyjadrujú očakávania, koľko peňazí bude v danom roku skutočne potrebné zaplatiť. Na konečnej podobe rozpočtu sa budú musieť zhodnúť členské štáty EÚ a Európsky parlament.

Návrh je založený na predpoklade, že Británia bude po vystúpení z EÚ v marci budúceho roka naďalej prispievať do rozpočtov EÚ a zúčastňovať sa ich realizácia až do konca roka 2020, ako keby bola členským štátom.

Komisia tiež upozornila, že venuje osobitnú pozornosť otázkam migrácie a riadenia hraníc, vrátane reformy spoločného európskeho azylového systému, ktorá má zaistiť efektívnejšie, spravodlivejší a humánnejší azylovú politiku, či posilnenia európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #návrh rozpočtu #rok 2019