Tuzemák zatiaľ zostáva rovnaký. Slovensko a Česko dostali výnimku na rumovú arómu

Výrobcovia a dovozcovia liehovín sa budú počas piatich rokov, keď bude platiť výnimka pre Česko a Slovensko na výrobu tuzemáku s arómou, snažiť presvedčiť Európsku komisiu, že aróma zdraviu neškodí. Výnimka však neplatí pre výrobcov cukroviniek.

19.04.2018 16:20
cigara, cigareta, drinh, fajčenie, alkohol,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Česko a Slovensko dostali od Európskej komisie výnimku a budú tak môcť pri výrobe alkoholického nápoja „tuzemák“ ďalších päť rokov používať tradičnú rumovú arómu. Bez tejto výnimky by sa prechodné obdobie skončilo 22. apríla. Začalo plynúť v roku 2012. O výnimku požiadali vlani v decembri.

Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín esencia obsahuje rakovinotvorné látky. Rumový éter obsahuje zlúčeninu furán, ktorá by mohla byť podľa komisie nebezpečná pre zdravie.

Čo je furán?

  • Bezfarebná kvapalina so zápachom podobným chloroformu. Je veľmi nestály, teplota varu dosahuje už pri 31 stupňoch Celzia.
  • Používa sa najmä v plastoch a na výrobu prostriedkov do umývačiek riadu.
  • Prirodzene sa nachádza v niektorých potravinách a nápojoch, podieľa sa na ich chuti a vôni. Najviac sa ho vyskytuje v praženej káve.
  • Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny označuje furán za možný karcinogén pre človeka.

„Je potrebné povedať, že nebezpečné látky ako furán sú bežné v množstve, aké nájdete v dvoch panákoch tuzemáku, napríklad v instantnej káve, v zelenine, v ovocí. Nájdete to zvlášť v potravinách, ktoré sú konzervované,“ uviedol výkonný riaditeľ Únie výrobcov a dovozcov liehovín Českej republiky Jaroslav Burkart. Tuzemák je dlhodobo najobľúbenejšou českou liehovinou. Vlani ho tam vyrobili 17 miliónov litrov.

Podobne argumentuje riaditeľ Potravinárskej komory ČR pre programovanie a stratégiu Miroslav Kobern. „Je to produkt, ktorý sa 150 rokov vyrába, nikdy s ním žiadne problémy neboli, nikdy nikomu zdravie nepoškodil a pokiaľ viem, tak objem, ktorý by mohol mať zdravotné dôsledky, je asi v ôsmich litroch (rumu). Ak teda niekto bude dlhodobo konzumovať štyri až osem litrov rumu denne, tak mu určite ten rumový éter zdravie poškodí,“ uviedol.

Výnimka neplatí pre sladkosti

Výnimka EK neplatí pre cukrovinky. „Zásadný problém to nebude. Výrobcovia, ktorí toto rozhodnutie očakávali, si s tým nejakým spôsobom poradili,“ povedal Kobern. Rozdiel v chuti nebude natoľko významný, aby ho spotrebitelia vyhodnotili ako negatívne.

Hovorkyňa spoločnosti Nestlé Česko Andrea Brožová povedala, že firma začala s hľadaním novej arómy už vlani v septembri. „V súčasnej dobe máme náhradné arómy, s ktorými začneme výrobu 22. apríla. Ide čisto o výmenu jednej za druhú, nie o zmenu receptúry. Boli vykonané senzorické testy a urobili sme všetko preto, aby zákazník nič nespoznal. Zmena arómy sa dotkla piatich našich výrobkov – ide o Rumové pralinky, Milenu, Coco, Margot a Sójové rezy,“ dodala. Cena cukroviniek by sa podľa nej meniť nemala. „Avšak náklady pre výrobcov táto zmena nesie. Patrí medzi ne práca približne 20-členného tímu po dobu šiestich mesiacov. Tento proces stále ešte nie je ukončený,“ dodala.

Argumentovali tradíciou

„Naši zástupcovia pri vyjednávaní s Európskou komisiou o ďalšom možnom používaní rumovej arómy v liehovinách argumentovali doložením tradície výroby v týchto nápojoch. Proti výnimke bolo Francúzsko a Dánsko, Rakúsko sa zdržalo hlasovania, ostatné členské štáty a komisia ju odsúhlasili,“ uviedol český minister poľnohospodárstva v demisii Jiří Milek (za ANO).

Rumová aróma, ktorá sa používa na výrobu esencie, dáva rumu podľa úradu nezameniteľnú a bežnými arómami nenahraditeľnú chuť. „Výroba rumovej esencie má v ČR mimoriadnu tradíciu, ktorá spadá do 19. storočia,“ uviedlo české ministerstvo poľnohospodárstva.

Tuzemák vznikol koncom 19. storočia v Rakúsku-Uhorsku ako náhradka trstinového rumu z Karibiku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #tuzemák #furan