Europarlament odsúdil vraždu novinára Kuciaka

Európsky parlament prijal rezolúciu o ochrane investigatívnych novinárov v reakcii na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Europoslanci vraždu odsúdili a odporučili prijať viaceré opatrenia. Hoci text rezolúcie získal jasnú podporu, výhrady k niektorým pasážam mali europoslanci z radov socialistov.

19.04.2018 12:28 , aktualizované: 15:10
debata (45)

Uznesenie hovorí, aby Európsky dvor audítorov začal vyšetrovanie o zneužívaní poľnohospodárskych platieb, o čom písal zavraždený novinár. Odporúča tiež okrem iného vytvoriť spoločný vyšetrovací tím s Europolom. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár pritom podpísal v stredu v Haagu dohodu o vytvorení medzinárodného vyšetrovacieho tímu. Europoslanci vyzvali na posilnenie nestrannosti slovenských orgánov činných v trestnom konaní, odporučili vláde a parlamentu, aby prijali opatrenia na obnovenie dôvery verejnosti v štátne inštitúcie vrátane polície. Za text uznesenia hlasovalo 573 zo 647 hlasujúcich europoslancov, 27 bolo proti a 47 sa zdržalo.

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer) nemala námietky proti pôvodnému „vyváženému“ textu uznesenia. Ten vychádzal zo správy kontrolnej misie europarlamentu, ktorá v marci navštívila Slovensko. Tvrdí, že pod tlakom iných politických frakcií boli do textu zakomponované ďalšie body, s ktorými nemohla súhlasiť. V uznesení je napríklad zmienka o spolitizovaní výberu najvyšších prokurátorov na Slovensku a viacerých obvineniach z korupcie vysokopostavených úradníkov, ktoré sa nepodarilo riadne vyšetriť.

Beňová povedala, že nemôže súhlasiť s politickými nomináciami prokurátorov. "Nie je to pravda. Generálny prokurátor sa v Národnej rade volí tajne,“ povedala Beňová. Rovnako mala výhrady k tomu, že lokálne médiá, ktoré vlastnia tretie osoby, mali byť zneužívané na regionálnej a komunálnej úrovni.

„Ale to je nezmysel, u nás je väčší problém sieťové vlastníctvo celonárodných médií,“ poznamenala a poukázala na to, že Slovensko sa v slobode tlače umiestnilo vo svetovom rebríčku na 17. mieste zo 180 krajín. „Náš mediálny zákon nie je nepriateľský voči médiám. To, že sa niektorí politici nie korektne správajú k niektorým novinárom, je druhá vec,“ povedala Beňová.

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý rezolúciu inicioval a získal podporu európskych ľudovcov, povedal, že rezolúcia je dobrá. „Zaoberá sa zvýšenou potrebou ochrany novinárov, vyzýva Európsku komisiu, aby obnovila správy o boji proti korupcii a že treba venovať väčšiu pozornosť členským štátom, aké protikorupčné opatrenia robia a ako funguje základná spravodlivosť a ochrana novinárov," povedal Štefanec. Europoslanec Eduard Kukan (nezávislý) zo skupiny európskych ľudovcov konštatoval, že „lupa“ europarlamentu namierená na Slovensko bude teraz dôkladnejšia.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Štefanec #EP #EPP #Monika Beňová #Eduard Kukan #vražda novinára Jána Kuciaka #Rezolúcia na ochranu investigatívnych novinárov v Európe