Poľský premiér odovzdal Junckerovi vysvetlenia k spornej justičej reforme

Poľský premiér Mateusz Morawiecki odovzdal vo štvrtok v Bruseli do rúk predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera tzv. bielu knihu obsahujúcu vysvetľujúce stanovisko poľskej vlády týkajúce sa reforiem súdnictva. Tie spôsobili, že exekutíva EÚ začala voči Poľsku právne konanie.

08.03.2018 13:37
debata

Morawiecki sa touto návštevou usiluje predísť možnosti, ktorá hrozí Poľsku v súvislosti s právnym konaním eurokomisie spusteným vlani v decembri. To môže viesť k aktivácii článku 7 ods. 1 Zmluvy o EÚ. Tento článok stanovuje postup v situáciách, keď môže existovať riziko vážneho porušenia hodnôt EÚ.

Komisia v decembri poskytla Poľsku trojmesačnú lehotu na predloženie „opravných prostriedkov“, ktoré majú vyvrátiť obavy Bruselu z porušovania základných hodnôt. EK tvrdí, že reforma súdnictva, tak ako ju presadzuje súčasná konzervatívna poľská vláda, dáva exekutíve moc zasahovať do nezávislosti poľských súdov.

Brusel a Varšava v posledných týždňoch zintenzívnili rokovania a dokument predložený vo štvrtok, má za cieľ dôkladne vysvetliť argumenty poľskej strany súvisiace so spornými reformnými krokmi.

Tlačová agentúra DPA pripomenula, že v dokumente, ktorý Morawiecki odovzdal Junckerovi, sa uvádza, že reforma justície bola nevyhnutná aj pre nízku dôveru verejnosti k súdom, neúčinnosti súdneho konania, keď občianskoprávne veci kvôli prieťahom meškali v priemere 11 mesiacov, a aj preto, že bývalí komunistickí sudcovia mali veľký vplyv na rezort súdnictva.

Poľsko argumentuje, že navrhnuté reformy spĺňajú európske štandardy a mnohé zo zmien „boli inšpirované dobrými praktikami iných členských štátov“ vrátane Británie, Dánska, Francúzska a Holandska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Jean-Claude Juncker #legislatívna zmena #reforma súdnictva #Mateusz Morawiecki