Porošenko vyzval EÚ, aby neuznala ruské prezidentské voľby na Kryme

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval členské krajiny Európskej únie, aby neuznali výsledky ruských prezidentských volieb na území Krymského polostrova.

06.03.2018 07:51
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (16)

Prezidentské voľby v Ruskej federácii vrátane Krymu – ukrajinského územia, ktoré Moskva anektovala v roku 2014 – sú naplánované na 18. marca.

„Voľby na území Krymu sú nezákonné, flagrantne porušujú medzinárodné právo a sú v rozpore s ukrajinskou legislatívou,“ povedal Porošenko počas pondelňajšej schôdzky so švédskym ministrom obrany Petrom Hultqvistom, ktorý zavítal do Kyjeva.

Ako informovala agentúra Ukrinform, dvojica diskutovala aj o prípadnom rozmiestnení mierovej misie OSN v Donbase, zvýšení obranyschopnosti Ukrajiny a zosilnení sankcií a diplomatického tlaku na Rusko.

Peter Hultqvist predtým rokoval s ukrajinským ministrom obrany Stepanom Poltorakom. Na spoločnej tlačovej konferencii Hultqvist vyhlásil, že Švédsko zváži možnosť účasti na mierovej misii OSN v Donbase, ak Bezpečnostná rada OSN schváli príslušné rozhodnutie.

Fínsko a Bielorusko už skôr vyjadrili ochotu zapojiť sa do mierovej misie OSN v Donbase, poznamenal Ukrinform.

Poltorak na tlačovej konferencii uviedol, že Švédsko je ochotné zapojiť sa aj do medzinárodnej operácie UNIFIER na výcvik ukrajinských vojsk – prebieha vo výcvikovom stredisku Javoriv v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti.

Hultqvist k tomu dodal, že táto otázka bude prerokovaná s partnermi, najmä so zástupcami Kanady, ktorá sa zúčastňuje na operácii UNIFIER.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rusko #Ukrajina #Krym #Petro Porošenko