Eurokomisia ukázala návrh dohody o prechodnom období po brexite

Európska komisia zverejnila svoj návrh znenia paragrafov budúcej dohody medzi EÚ a Britániou, ktoré sa týkajú prechodného obdobia po brexite vyžadovaného britskou stranou.

07.02.2018 14:20 , aktualizované: 09.02.2018 06:56
brexit vlajka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Už v utorok päťstranový dokument (dostupný TU) dostali k dispozícii členské krajiny. Materiál, z ktorého už citovali niektoré médiá, v zásade opakuje smernice, ktoré minulý týždeň dali štáty bloku k rokovaniam o prechodnom období úniovému vyjednávačovi Michelovi Barnierovi.

Voči britskej strane je text pomerne prísny. EÚ chce mať napríklad možnosť obmedziť prístup Británie na svoj trh pre prípad, že by v prechodnom období po brexite porušila dohodnuté pravidlá. Príslušný mechanizmus by mal byť pritom rýchly a umožňovať obmedzenie britského prístupu aj bez čakania na pomerne zdĺhavé rozhodovanie úniového súdu.

Británia odíde z EÚ na konci marca 2019. Londýn však požiadal o dojednanie prechodného obdobia, ktoré by malo skončiť zrejme na konci roka 2020. Ostatných 27 krajín únie na diskusiu v tomto smere kývlo. Vyjednávačovi Barnierovi ale štáty dali pomerne presné podmienky, ako by prechodné obdobie malo vyzerať.

Británia by po jeho dobu mala prístup na trh Únie, musela by ale plne uznávať európske právo, vrátane rozhodnutí súdu EÚ. Ako štát mimo EÚ už by ale nesedela v žiadnych orgánoch bloku a nepodieľala by sa na jeho rozhodovaní.

Zverejnenie návrhu prechodných opatrení bolo „nemúdre“, tvrdí Davis

Za „nemúdre“ označil vo štvrtok britský minister pre tzv. brexit Davis Davis zverejnenie návrhu opatrení pre prechodné obdobie pred vystúpením Británie z Európskej únie. Vo štvrtok o tom informovala televízna stanica Sky News.

Ako uviedla Sky News, pri tomto prvom väčšom nedorozumení v súvislosti s ďalšou fázou rokovaní o brexite sa Davis sťažoval, že Eurokomisia návrh opatrení nezverejnila „v dobrej viere“.

Povedal, že rozhovory mali predstavovať „budovanie mostov“, ale namiesto toho Brusel prišiel s „politickým dokumentom“, ktorý má za cieľ niečo iné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit