Mayová: Dohoda s EÚ o prechodnom období bude do siedmich týždňov

Počas nasledujúcich siedmich týždňov sa chce Theresa Mayová s Európskou úniou dohodnúť na podobe prechodného obdobia po takzvanom brexite. Britská premiérka to uviedla v rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC.

02.02.2018 10:33
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová spolu s manželom (po jej pravici) počas návštevy Číny.
debata

Spojené kráľovstvo by malo EÚ opustiť 29. marca budúceho roka. Únia v pondelok oznámila, že Londýnu ponúkne, aby prechodné obdobie trvalo ďalších 21 mesiacov, teda do konca roka 2020.

„Za sedem týždňov budeme mať dohodu s Európskou úniou,“ uviedla Mayová v rozhovore s odkazom na rokovania o prechodnom období, ktoré Briti označujú ako obdobie „implementačné“. Podľa agentúry Reuters sa britská premiérka svojím výrokom snažila zmierniť obavy, že rokovania o prechodnom období by mohlo zabrať oveľa viac času.

Bez zastúpenia v inštitúciách

V pondelok Európska únia oznámila, že ponúkne Londýnu, aby po britskom odchode z bloku na konci marca 2019 ešte do konca nasledujúceho roka trvalo prechodné obdobie. Počas neho by v Británii naďalej platilo právo únie, vrátane novo prijatých pravidiel a jurisdikcie európskeho súdu. Británia ale ako štát mimo EÚ by už nemala mať zastúpenie v úniových inštitúciách a v rozhodovacom procese.

Hovorca britskej vlády v pondelok v reakcii na oznámenie EÚ upozornil, že Londýn sa s Bruselom „vo viac ako jednom bode“ chystanej dohody o prechodnom období nezhoduje. Vo štvrtok premiérka Mayová uviedla, že občania EÚ, ktorí do Británie pricestujú v prechodnom období po vystúpení krajiny zo spoločenstva, nezískajú rovnaká pobytové a iné práva ako tí, ktorí sa do krajiny presídlili pred brexitom.

Stane sa kráľovstvo vazalom EÚ?

Pomerne tvrdé podmienky prechodného obdobia v Británii vzbudzujú emócie, predovšetkým medzi zástancami takzvaného „tvrdého brexitu“, teda úplného oddelenia sa od úniových štruktúr. Jeho priaznivci sa obávajú, že krajina sa po opustení bloku stane vazalom EÚ.

Britská premiérka v rozhovore s BBC tiež uviedla, že by chcela vyrokovať s úniou takú dohodu o voľnom obchode, ktorá by jej krajine umožňovala uzavrieť obchodné dohody aj s inými štátmi.

Zopakovala tiež, že nemieni opustiť svoju funkciu predsedníčky vlády, ako si želajú niektorí jej kritici.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Veľká Británia #Brexit #prechodné obdobie #Theresa Mayová