Európsky parlament zvažuje, ako po brexite nanovo prerozdeliť kreslá

Komisia EP navrhuje, aby bol určitý počet poslaneckých kresiel v EP vyhradený nie pre konkrétne štáty, ale pre paneurópske politické kandidátky.

23.01.2018 16:49
európsky parlament, Foto:
Európsky parlament - ilustračná foto.
debata (1)

Odchod Veľkej Británie z Európskej únie, ku ktorému by malo dôjsť 29. marca 2019, stavia pred náročnú technickú úlohu aj Európsky parlament (EP). Otázka znie, čo urobiť s poslaneckými kreslami, ktoré boli doteraz pridelené politikom z Veľkej Británie.

Špeciálna komisia EP, ktorá bola riešením tejto otázky poverená, v utorok navrhla, aby časť poslaneckých kresiel momentálne patriacich Veľkej Británii jednoducho zanikla a druhá, menšia časť by mohla byť prerozdelená podľa pomerne komplikovaného kľúča medzi jednotlivé členské krajiny, ktoré v EÚ zostávajú.

Veľká Británia má momentálne v 751-člennom EP 73 poslancov. Komisia navrhuje, aby 46 z týchto poslaneckých kresiel zaniklo, a zvyšných 27 by bolo prerozdelených medzi členské krajiny s prihliadnutím na to, ktoré z nich majú momentálne menej poslancov, ako by im malo prináležať. Podľa návrhu komisie by napríklad malo Španielsku a Francúzsku pripadnúť po päť nových poslaneckých kresiel a Taliansku a Holandsku po tri.

Komisia okrem toho navrhla, aby bol v budúcnosti určitý počet poslaneckých kresiel v EP vyhradený nie pre konkrétne štáty, ale pre niektoré paneurópske politické kandidátky.

Aby tento návrh vstúpil do platnosti, musí ho schváliť plénum EP a tiež všetky členské krajiny EÚ jednotlivo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #prerozdeľovanie #Brexit #parlamentné kreslá