Päť slovenských europoslancov vyzýva na boj proti dezinformáciám

Piati slovenskí europoslanci sa pridávajú k ďalším europoslancom v odsúdení propagandy a dezinformácii, ktoré sa šíria s podporou Ruskej federácie alebo priamo z Ruska.

18.01.2018 16:56
Dezinformácie Foto: ,
Internet vrátane sociálnych sietí, je priestor, kde sa, žiaľ, zvlášť darí šíreniu dezinformácií. Ilustračné foto.
debata (76)

Pál Csáky, Eduard Kukan, Miroslav Mikolášik, József Nagy, Ivan Štefanec vydali spoločné vyhlásenie, podľa ktorého ruská propaganda a dezinformácie sú rozširované systematicky s cieľom podkopávať demokratické procesy v krajinách Európskej únie.

Zároveň sú znepokojení z vyhlásení a vystúpení niektorých slovenských vládnych politikov, ktorí sa svojimi výrokmi podieľajú na šírení dezinformácií a ruskej propagandy, čím ohrozujú našu bezpečnosť a oslabujú dôveryhodnosť Slovenska v rámci EÚ. Spoločné vyhlásenie europoslanci vydali deň po tom, čo sa europoslanci počas plenárneho zasadnutia zhodli, že šírenie dezinformácii a propagandy je vážnou hrozbou pre bezpečnosť v mnohých krajinách EÚ a v jej susedstve. Vyzvali preto k vytvoreniu spoločnej stratégie, ktorá by posilnila boj s týmto bezpečnostným problémom.

Financovanie extrémistov

„Vidíme, že Rusko stojí za financovaním mnohých extrémistických hnutí a radikálnych politických strán, ktoré otvorene spochybňujú demokratické princípy v EÚ. Tento trend sa prejavuje ako zvlášť nebezpečný pri volebných procesoch a stáva sa závažným bezpečnostným rizikom pre mnohé krajiny únie vrátane Slovenska,“ píše pätica europoslancov, ktorí patria do frakcie európskych ľudovcov (EPP).

Ako dodali, sú znepokojení z vyhlásení a vystúpení niektorých slovenských vládnych politikov, ktorí sa svojimi výrokmi podieľajú na šírení dezinformácií a ruskej propagandy, čím ohrozujú našu bezpečnosť a oslabujú dôveryhodnosť Slovenska v EÚ. „Chceme zdôrazniť potrebu zvyšovania povedomia o týchto rizikách a aktívneho zapájania sa Slovenska. Podporujeme zvýšenie kapacít v rámci EÚ, ktoré monitorujú a vyhodnocujú riziká spojené s týmito hrozbami,“ uviedli Csáky, Kukan, Mikolášik, Nagy a Štefanec.

Poslanci Európskeho parlamentu diskutovali v stredu na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu o vplyve ruskej propagandy na členské štáty Európskej únie. Zhodli sa, že šírenie dezinformácií a propagandy je vážnou hrozbou pre bezpečnosť v mnohých krajinách EÚ a v jej susedstve.

Vyzvali preto k vytvoreniu spoločnej stratégie, ktorá by posilnila boj s týmto bezpečnostným problémom. Začiatkom týždňa sa takisto konalo prvé stretnutie Expertnej skupiny na vysokej úrovni zameranej na hľadanie čo najúčinnejších spôsobov boja s falošnými správami a online dezinformáciami. Členmi skupiny sú predstavitelia online platforiem, mediálnych organizácií, občianskej spoločnosti, ale aj novinári či akademici. V skupine 39 expertov má svojho zástupcu aj Slovensko, je ním Juraj Polák. Činnosť tejto skupiny má prispieť aj k vzniku celoeurópskej stratégie boja proti šíreniu falošných správ, ktorá má byť predložená na jar.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ivan Štefanec #Eduard Kukan #Pál Csáky #József Nagy #Miroslav Mikolášik #dezinformácia