Migračný prúd cez Stredozemie sa v roku 2017 výrazne otupil

Do Európy sa vlani cez Stredozemné more dostalo výrazne menej migrantov ako v roku 2016.

05.01.2018 12:39
utečenci, lampedusa Foto:
Migranti neďaleko ostrova Lampedusa čakajú na pomoc záchrannej lode.
debata (1)

Kým za uplynulých 12 mesiacov dorazilo hlavne do Talianska, Grécka alebo Španielska podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) 171 635 migrantov, predvlani ich bolo 363 504. Počet prichádzajúcich tak medziročne klesol o viac ako polovicu.

Zhruba 70 percent všetkých migrantov, ktorí sa zo severnej Afriky či Blízkeho východu preplavili do Európy, skončilo v Taliansku, zvyšok na európsku pôdu vstúpil v Španielsku, Grécku a na Cypre.

V snahe prekonať Stredozemné more a dostať sa na starý kontinent zahynulo do 20. decembra minulého roka prinajmenšom 3 100 ľudí. Na celom svete prišlo podľa štatistiky IOM o život najmenej 5 300 migrantov, obete Stredozemného mora tak tvoria podstatnú časť tejto bilancie. V porovnaní s rokom 2016 je však počet ľudí, ktorí zahynuli pri úteku z vlasti, o tretinu nižší.

Medzi líbyjskými a talianskymi brehmi námorníci vlani zachránili cez 20-tisíc migrantov, ktorým hrozilo utopenie. Najviac práce mali v máji, kedy pomohli v núdzi na mori takmer 4-tisícom ľudí.

Väčšina migrantov, ktorí vlani do Európy priplávali cez Stredozemné more, pochádzala zo západnej Afriky. Okrem nich pochádzali vysídlenci najčastejšie z Bangladéša, Eritrey, Egypta, Sudánu, Maroka, Sýrie a Líbye.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Stredozemné more #migranti