Fosfáty v kebabe dostali v Európskom parlamente zelenú

Európsky parlament neschválil námietku proti používaniu fosfátov v kebaboch, ktoré navrhla povoliť Európska komisia (EK). Výrobcovia tohto mäsitého pokrmu tak získali súhlas europoslancov, aby do mäsa primiešavali látky, ktorými údajne zlepšujú jeho chuť. Odporcovia fosfátov sa snažili presadiť námietku s odkazom na možné zdravotné riziká spojené s ich konzumáciou.

13.12.2017 15:17
debata (8)

Fosfáty, ktoré na seba viažu vodu a zvyšujú šťavnatosť mäsa, nie sú v súčasnosti v mrazenom mäse používanom na prípravu kebabu povolené. Kým úrady niektorých krajín ako je Nemecko ich používanie tolerujú, ďalšie štáty ich pri kontrole považujú za zakázané, čo má rozhodnutie EK zmeniť.

Za námietku proti nemu hlasovali predovšetkým ľavicové skupiny v EP, podľa ktorých sa výrobcovia kebabu snažia uľahčiť si primiešavaním fosfátov prácu na úkor kvality produktu, čo je proti záujmom zákazníkov.

„Výnimku môžete udeliť len vtedy, ak na základe vedeckých dôkazov tá látka nepredstavuje ohrozenie spotrebiteľa. A tie dôkazy my zatiaľ nemáme,“ povedal poslanec Pavel Poc (ČSSD), podľa ktorého EK ústretovým postupom voči výrobcom kebabu postupuje nelegálne.

Kým výbor prijatie námietky odporučil na pléne sa na jej schválenie nenašla potrebná väčšina hlasov. Proti boli obzvlášť pravicoví politici.

„Dôrazne sa ohradzujem proti fáme, že Európsky parlament chce zakázať kebab. Nič také nehrozí,“ uviedol europoslanec Stanislav Polčák (STAN), podľa ktorého sa fosfáty bežne používajú pri výrobe cukroviniek či sladených nápojov.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín v súčasnosti pracuje na štúdii zdravotných dopadov požívania fosfátov, ktorú by mal dokončiť v budúcom roku. Odporcovia fosfátov tvrdili, že o ich prípadnom používaní môže byť reč až na základe výsledkov štúdie, čím ale pravicu nepresvedčili.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kebab