EK predĺžila licenciu spornému pesticídu glyfosát o päť rokov

Európska komisia predĺžila licenciu na používanie kontroverzného pesticídu glyfosát o päť rokov. Urobila tak tri dni pred vypršaním doterajšieho povolenia, a to po súhlase zástupcov členských krajín Európskej únie z konca novembra.

12.12.2017 16:30
debata (11)

V reakcii na európsku občiansku iniciatívu pod názvom „Zakážte glyfosát a chráňte ľudí a životné prostredie pred toxickými pesticídmi“ sa komisia zaviazala zvýšiť transparentnosť vedeckých hodnotení.

Komisia predĺženie licencie zdôvodnila vo svojej tlačovej správe vyhlásením, že po dôkladnom posúdení všetkých dostupných údajov o glyfosátu dospela k záveru, že neexistuje žiadna spojitosť medzi glyfosátom a rakovinou u ľudí, ako sa laická verejnosť obáva. Tiež upozornila, že za schvaľovanie, používania alebo zákazy prípravkov na báze glyfosátu zodpovedajú jednotlivé členské štáty, pokiaľ ide o ich používanie na ich územiach. Komisia dodala, že v EÚ sa schvaľujú iba látky, pre ktoré existujú objektívne dôkazy bezpečného používania.

Vzhľadom k zvýšenej pozornosti, ktorú glyfosát vyvolal u verejnosti aj v médiách, ale komisia sľúbila predložiť v roku 2018 návrh právneho predpisu s cieľom zvýšiť transparentnosť, kvalitu a nezávislosť vedeckého posudzovania látok. Napríklad verejný prístup k nespracovaným údajom.

Názory na škodlivosť sa rozchádzajú

Takisto oznámila ďalšie návrhy zmien legislatívy zamerané na posilnenie správy vykonávanie príslušných štúdií, ktoré by mohli zahŕňať napríklad zapojenie verejných orgánov do procesu rozhodovaní o tom, aké štúdie musia byť pre špecifický prípad vykonané.

Zástupcovia členských krajín Európskej únie koncom novembra po diskusii takzvaného zmierovacieho výboru súhlasili s predĺžením licencie látky, ktorá je aktívnou zložkou napríklad herbicídu Roundup spoločnosti Monsanto. Za predĺženie hlasovalo 18 krajín EÚ, deväť štátov bolo proti a jeden sa zdržal.

Chemickú látku glyfosát, ktorá sa používa v prípravkoch na odstraňovanie buriny, označuje Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny za pravdepodobne karcinogénnu. Naopak Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európska chemická agentúra (ECHA), o ktorých posudky sa opiera Európska komisia, považujú glyfosát za neškodný.

Europoslanci v októbri v Štrasburgu schválili nezáväznú rezolúciu, ktorá žiada úplný zákaz používania látky do konca roka 2022. Čo najskôr chcú tiež zakázať po celej Európe používaní glyfosátu pred zberom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #glyfosát