Mayová sa dohodla s Junckerom, rozhovory o brexite sa zrejme posunú ďalej

Britská premiérka Theresa Mayová sa stretla v Bruseli s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom k rozhovoru o brexite.

08.12.2017 07:47 , aktualizované: 14:39
mayova, juncker Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová a predseda Európskej komisie Jean-Claud Juncker počas stretnutia v Bruseli.
debata (2)

Európska komisia po tomto stretnutí oznámila, že podľa jej názoru nastal v rozhovoroch o brexite posun dostatočný na to, aby bolo možné rokovať o budúcnosti vzťahov po odchode Británie z Európskej únie. Po rannom stretnutí s britskou premiérkou Theresou Mayovou to oznámil predseda komisie Jean-Claude Juncker.

Konečné rozhodnutie, či rozhovory napríklad o nových obchodných vzťahoch skutočne budú môcť začať, musa urobiť premiéri a prezidenti ostatných 27 krajín únie na summite budúci týždeň.

Výsledok rokovaní o troch základných témach prvej fázy brexitového rokovania označil Juncker za kompromis a záver dlhej a intenzívnej diskusie.

Kľúčová dohoda o írskej hranici

Rokovania o budúcom usporiadaní obchodných vzťahov medzi Britániou a Európskou úniou zabezpečia, že medzi Írskom a Severným Írskom nevznikne tvrdá hranica a tiež, že sa zachová ekonomická integrita Británie, povedala Mayová na spoločnej tlačovej konferencii s Junckerom. Podľa premiérky dohoda o obchodných vzťahoch medzi EÚ a Britániou bude výhodná aj pre Severné Írsko.

V piatok sa tak Mayovej a zástupcom Európskej únie podarilo dokončiť rámcovú dohodu o riešení troch základných tém prvej etapy brexitových rozhovorov, čo pri ich poslednom stretnutí v pondelok nebolo ešte kvôli vnútorným sporom v Británii možné. „Britská premiérka ma uistila, že má podporu britskej vlády,“ povedal novinárom Juncker.

Začiatkom týždňa odmietla kompromis podporiť severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), s ktorej šéfkou Mayová ešte v noci na piatok rokovala. Premiérka vyhlásila, že dohodnuté riešenie zaistí neexistenciu tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom aj zachovanie ekonomickej integrity Veľkej Británie.

Obe strany sa v piatok dohodli na texte postupu prvej fázy rozhovorov, ktorý pripravili šéfovia rokovacích tímov, teda Michel Barnier za EÚ27 a David Davis za britskú stranu. Na tomto základe má vzniknúť definitívna dohoda o podobe samotného brexitu. Británie z EÚ odíde na konci marca 2019.

V rokovaniach o brexite začína víťaziť zdravý rozum, povedal francúzsky minister zahraničia

V rozhovoroch o odchode Británie z Európskej únie začína postupne víťaziť zdravý rozum. V reakcii na výsledok rokovania predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera s britskou premiérkou to povedal francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian.

„Práca, ktorá sa pri rokovaniach urobila, nás postupne vedie k zdravému rozumu,“ povedal Le Drian rádiu France Inter. Zároveň privítal, že by sa brexitové rokovania mohli posunúť do druhej fázy, teda k prejednávaniu budúcich vzťahov európskej dvadsaťsedmičky s Britániou.

„Myslím, že všetci rozumejú tomu, že zostáva ešte veľa práce, aj keď by Európska rada rozhodla, že sa rokovania o brexite posunú do ďalšej fázy,“ uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. Uzavretie prvej fázy rozhovorov podľa neho je síce z pohľadu Nemecka krokom vpred, druhá fáza rokovaní bude ale „veľmi komplexná“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Jean-Claude Juncker #Brexit #Theresa Mayová