Hahn: Bosna musí začať robiť reformy, inak sa do EÚ nedostane

Eurokomisár pre rozšírenie Johannes Hahn vyzval Bosnu k urýchlenému začatiu dohodnutých reforiem, ak sa chce stať členom Európskej únie. Inak môže podľa neho Sarajevo prepásť najbližšiu príležitosť na to, aby tento cieľ dosiahlo.

04.12.2017 18:50
debata (2)

EÚ dostala bosniansku prihlášku pred 15 mesiacmi, ale balkánsky štát podľa komisára neurobil žiadnu z reforiem či zmien, dohodnutých s úniou a medzinárodnými veriteľmi.

„Doteraz sa nič nevykonalo. Teraz čakáme na veľmi konkrétne výsledky,“ povedal v pondelok Hanh v Sarajeve po stretnutí s politickým vedením krajiny.

Premiér Denis Zvizdić uviedol, že dúfa, že ešte tento mesiac či začiatkom budúceho roka by politickí vodcovia mohli dospieť ku kompromisnej dohode o doteraz otvorených otázkach.

Etnicky rozdelená krajina doteraz nezvládla ani odpovedať na počiatočný dotazník ohľadom pripravenosti pripojiť sa k únii. Politické sváry rozdúchal zákon zvyšujúce spotrebnú daň z palív, potrebný pre zahraničné financovanie projektov v infraštruktúre. Ani v energetike či poľnohospodárstve nie sú viditeľné žiadne známky stratégie, vyžadované úniou, poznamenala agentúra Reuters.

Bosne sa zrejme nepodarí vstúpiť do EÚ do orku 2025

„Je absolútne najvyšší čas sa teraz pustiť do toho, čo bolo dohodnuté, inak sa okno môže zase zatvoriť, hoci by sme si to nepriali vidieť,“ varoval Hahn tlačovej konferencii. Apeloval tiež na vládu a opozičných predákov, aby sa prestali uchyľovať k nacionalizmu. Únia bude podľa neho sledovať, či sa presadzujú európske hodnoty, vrátane rešpektovania rozsudkov. „Bez pochopenia tohto nemôže nastať žiaden pokrok,“ dodal člen Európskej komisie.

Realizáciu reforiem sa Sarajevu presadzovať príliš nedarí kvôli značnej autonómii oboch hlavných bosnianskych entít (Republika srbská a bosniansko-chorvátska Federácia Bosny a Hercegoviny, a etnickému rozdelenie krajiny, ktoré je od vojny v prvej polovici deväťdesiatych rokov stále viditeľné.

Pozorovatelia nepredpokladajú, že by bývalá juhoslovanská republika mohla do únie vstúpiť pred rokom 2025.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #bosna