Tusk: Londýn má desať dní na pokrok v rokovaniach o brexite

Desať dní dostala Británie na pokrok v rokovaniach s Európskou úniou o finančnom vyrovnaní, o režime na írskej hranicu a o právach občanov EÚ v krajine po jej odchode z únie. Na twitteri v piatok totiž šéf Európskej rady Donald Tusk po rokovaní s britskou premiérkou Theresou Mayovou varoval, že ak takýto posun v tomto termíne nepríde, nebude môcť úniový summit v polovici decembra rozhodnúť o začiatku diskusie s Londýnom o budúcich obchodných a ďalších vzťahoch.

24.11.2017 19:49
Donald Tusk, Theresa Mayová Foto: ,
Šéf Európskej rady Donald Tusk s britskou premiérkou Theresou Mayovou.
debata (2)

Daných desať dní uplynie v pondelok 4. decembra. Na ten deň má s britskou premiérkou Mayovou naplánovanú večeru predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Potvrdil to v piatok ráno pri príchode na summit EÚ s krajinami Východného partnerstva v Bruseli. Je tak veľmi pravdepodobné, že práve na tomto stretnutí by mohla šéfka britskej vlády prísť s finálnou britskou ponukou.

Podľa diplomatických informácií ČTK teraz britská strana s rokovacím tímom Michela Barniera na pracovných úrovniach rokuje v zásade nepretržite. Prakticky, hoci nie oficiálne, tak zrejme porušili od leta používaný model sledu rokovacích kôl.

Ostatných dvadsaťsedem krajín Európskej únie rozhovory s Britmi o ich odchode z EÚ rozdelilo do dvoch častí. V terajšej prvej sa chcú dohodnúť na okolnostiach samotného brexitu, predovšetkým na troch kľúčových otázkach. Ide o postavenie a práva občanov EÚ po brexite v Británii a Britov vo zvyšku EÚ, o podobe režimu na hranici medzi Írskom a Severným Írskom a tiež o vyrovnaní záväzkov, ktoré na seba Británia ako člen EÚ vzala.

Mayová sa vyjadrili optimisticky

Bez „dostatočného pokroku“ vo všetkých troch týchto oblastiach sa únia odmieta s Londýnom začať baviť o budúcnosti vzájomných vzťahov. Britská premiérka Theresa Mayová v piatok ráno v Bruseli vyhlasovala, že EÚ a Británia sa musí pohnúť dopredu spoločne. Briti totiž upozorňujú, že napríklad otázku finančných záväzkov je možné plne vyriešiť až v rozhovoroch, ktoré sa týkajú práve budúcnosti.

Mayová, večer novinárom povedala, že hoci stále zostáva vyriešiť najrôznejšie veci o ktorých sa rokuje, panovala pri jej piatkových bruselských rozhovoroch „veľmi pozitívna atmosféra a skutočný pocit, že dopredu sa chceme posunúť spoločne“. Premiérka sa v piatok zišla nielen s Tuskom, ale okrem iného aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Októbrový summit EÚ onen „dostatočný pokrok“ nekonštatoval, 27 úniových krajín len súhlasilo so začiatkom svojich vlastných vnútorných príprav na druhú fázu rokovaní. Všeobecné očakávania, že sa všetky sporné otázky podarí aspoň v princípe dohovoriť do nadchádzajúceho summitu EÚ v polovici decembra, ale teraz začína v Bruseli slabnúť. Potrebný posun je podľa piatkového Tuskovho večerného vyjadrenia na twitteri „stále veľká výzva“.

Briti odídu z únie na konci marca 2019. Rozhovory nielen o brexite samotnom, ale aj komplikované rokovania o prechodných obdobiach a obchodných, bezpečnostných, kultúrnych a ďalších vzťahoch po ňom ale musia skončiť skôr. Dôvodom je fakt, že prípadne dojednané dohody musia ešte prejsť potrebnou ratifikáciou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Donald Tusk #Brexit #Theresa Mayová