Barnier: EÚ ponúkne Londýnu rozsiahlu obchodnú dohodu

Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier povedal, že únia je pripravená Londýnu ponúknuť "nanajvýš ambicióznu" dohodu o vzájomných obchodných vzťahoch v období po odchode Británie z EÚ v roku 2019.

20.11.2017 13:58
Michel Barnier Foto: ,
Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier hovoril v bruseli "O budúcnosti Európy".
debata

Podmienkou však je, že Londýn bude rešpektovať podmienky rozvodu. EÚ je pritom pripravená aj na možnosť, že Británia opustí EÚ bez dohody, zopakoval Barnier na konferencii o budúcnosti únie, ktorú v Bruseli zorganizovalo Centrum pre európsku reformu (CER).

„Európska únia bude pripravená ponúknuť nanajvýš ambiciózny prístup k dohodám o voľnom obchode,“ uistil Barnier. Zároveň ale zopakoval podmienku Bruselu, že rokovania o obchode sa môžu začať až po dohovore o podmienkach rozluky.

V októbri dospelo 27 hláv štátov a vlád krajín EÚ k záveru, že po piatich rokovacích kolách zatiaľ u troch základných tém prvej fázy brexitových rokovaní nie je dostatočný pokrok. Skôr ako s Londýnom začnú hovoriť o budúcej podobe vzťahov, chce 27 krajín EÚ dosiahnuť aspoň základné obrysy dohody o právach občanov EÚ v Británii po brexite, o írskych hraniciach a o finančnom vyrovnaní. Práve tam je zrejme zatiaľ dohoda najkomplikova­nejšia.

EÚ chce dohodu

Bearnier tiež zdôraznil, že pre EÚ nie je preferovaným scenárom brexit bez dohody, ale je naň pripravená. „Možnosť nedohody sa vyskytuje v britskej verejnej debate často, ale iba tí, ktorí nevedia, alebo nechcú vedieť, aké sú terajšie prínosy členstva v EÚ, hovoria, že nedohoda by bola pozitívna voľbou,“ vyhlásil Barnier.

Odmietol tiež predstavu, že by si EÚ mohla zo súčasného jednotného trhu „vybrať čerešničky“ a čiastočne v ňom zostať. „Jednotný trh je súbor štyroch nedeliteľných slobôd,“ pripomenul Barnier základné slobody úniového trhu – voľný pohyb tovaru, osôb, služieb a kapitálu. Napríklad britskí poskytovatelia finančných služieb nebudú môcť voľne pôsobiť v EÚ, ako doteraz, dal najavo Barnier.

Budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou by pritom podľa neho nemali byť obmedzené len na otázky obchodu. „Mali by byť založené na našich spoločných hodnotách. Musíme pracovať na ochrane bezpečnosti našich občanov. Budeme musieť spolupracovať,“ poznamenal Barnier.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #obchodná dohoda #Brexit #Michel Barnier