V pondelok vyvrcholí boj o Európsku liekovú agentúru

Tajným hlasovaním členských krajín Európskej únie vyvrcholia v pondelok podvečer v Bruseli týždne intenzívneho lobovania a uzatváranie dohôd o podpore. Štáty bloku totiž rozhodnú o tom, kam sa kvôli brexitu presťahujú dve únijové agentúry, ktoré zatiaľ sídlia v Londýne. Hlavná bitka sa čaká o nové sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA), kde medzi favoritov patrí Bratislava.

16.11.2017 17:57
Európska lieková agentúra Londýn Foto:
Aktuálne sídlo Európskej liekovej agentúry v Londýne.
debata (3)

Praha má záujem o menšie agentúru Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA).

Bratislava patrí, aj vzhľadom k tomu, že na slovensku zatiaľ nie je žiadna únijová agentúra, medzi favoritov hlasovanie o EMA, spoločne s talianskym Milánom.

Agentúra pre liečivá je z dvojice väčšia, má asi 900 zamestnancov, zatiaľ čo bankový orgán len približne 190. Pre hostiteľské mesto by mala znamenať nielen príchod firiem, ktoré s EMA pracujú, ale tiež výrazný nárast návštevníkov a tým napríklad aj ďaleko vyšší počet rezervácií hotelového ubytovania.

Do stredu Európy zrejme pribudne len jedna z agentúr

Slovensko môže jednoznačne počítať s podporou Českej republiky, dohodli sa na tom premiéri oboch krajín. Naopak Slováci budú hlasovať pre to, aby EBA EÚ presunula do Prahy.

Veľmi pravdepodobné však je, že ak sa rozhodne o tom, že jedna z agentúr nájde nové sídlo v krajine zo stredu alebo východu únie, bude sa druhá sťahovať do niektorého západoeurópskeho štátu. Na to, ktoré mesto zvíťazí, dokonca stávkové kancelárie vypísali kurzy. Je z nich zrejmé, že Bratislava s kurzom 5: 1 patrí medzi favoritov, pri Prahe bol v pondelok kurz 16:1.

„Keby išla EMA do veľkej západnej krajiny – Taliansko, Nemecko, Francúzsko – tak naše šance pomerne stúpajú, pretože geografická vyváženosť je princípom Európy,“ upozornil vo štvrtok v rozhovore pre ČTK splnomocnenec českej vlády pre presun agentúry EBA Karel Dobeš. Okrem deklarovanej vzájomnej podpory s Bratislavou má Slovensko podľa neho uzatvorené aj niektoré ďalšie dohody, o ktorých však splnomocnenec pred hlasovaním hovoriť nechcel.

Štáty sa v minulých týždňoch snažili svoje ponuky prezentovať najrôznejším spôsobom. Mestá a možnosti, napríklad o zabezpečení zamestnancov agentúr a ich rodín, krajiny predstavovali nielen diplomatom, ale aj novinárom a podobne.

Najskôr zahlasujú o liekovej agentúre

O úrad pre liečivá má záujem 19 miest, okrem Bratislavy a Milána napríklad Lille, Amsterdam, Dublin, Helsinki či Brusel. Praha súťaží o bankový orgán so siedmimi ďalšími mestami, medzi ktorými nechýba Frankfurt, Paríž alebo Luxemburg. Európska komisia na konci septembra predložila členským krajinám svoje porovnanie ponúk, bez toho aby ale stanovovala nejaké konkrétne poradie.

Štáty sa v pondelok dostanú k hlasovaniu až potom, čo preberú prípravu únijového summitu a stav rokovaní s Britániou o brexite. Za Slovenskú republiku sa schôdzok zúčastní štátny tajomník pre EÚ Aleš Chmelař.

Podľa diplomatov, ktorí sú s prípravou hlasovania oboznámení, dostane každá krajina zoznam kandidátskych miest a medzi ne rozdelí tri, dva a jeden bod; možno pritom hlasovať pre „svoje“ mesto. Ak niektorý kandidát získa po troch bodoch od 14 krajín, teda nadpolovičný počet prvých preferenčných miest, stane sa víťazom už v prvom kole. Ak nie, rozhodne kolo druhé, v ktorom vyhrá mesto, ktoré v súčte bude mať najviac bodov. V prípade rovnosti hlasov rozhodne žreb. Hlasovať sa bude najprv o agentúre pre lieky a potom o bankovom orgáne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Európska lekárska agentúra