Hranice EÚ prekročilo neregulárne o 64 percent menej ľudí ako vlani

Do Európskej únie preniklo cez jej vonkajšie hranice tento rok 156 000 ľudí, čo je o 64 percent menej ako za rovnaké obdobie (od januára do septembra) vlani. Oznámila to v stredu únijová agentúra pre kontrolu vonkajších hraníc Frontex. V septembri prišlo do krajín EÚ na hlavných migračných ťahoch 13 900 osôb.

18.10.2017 18:40
debata (5)

V medziročnom porovnaní sa v septembri znížil príliv migrantov do Talianska cez Stredozemné more o dve tretiny na 5600. V porovnaní s tohtoročným augustom bol ale zaznamenaný mierny nárast, pretože sa do Talianska dostávajú aj ľudia netradične aj z Turecka, Tuniska či Alžírska. Výrazný pokles je zaznamenaný z Líbye, ktorej pobrežná stráž už účinne spolupracuje s EÚ na detekcii a zadržiavaní migrantov v člnoch.

V porovnaní prvých troch štvrťrokov tohto a minulého roka klesol príliv migrantov do Talianska cez centrálnu časť Stredozemného mora tento rok na 104 800, čo je o 21 percent menej. Väčšinou ide o osoby z Nigérie, Pobrežia Slonoviny a Guiney.

Naopak o polovicu stúplo medziročne za prvý trištvrte rok množstvo ľudí mieriacich do EÚ cez západné Stredomorie do Španielska, a to na zhruba 14 800. Väčšina imigrantov je z Maroka, Pobrežia Slonoviny a Alžírska.

Vo východnom Stredomorí prišlo do Grécka za prvé tri štvrťroky 27 400 migrantov, teda o 84 percent menej ako za rovnaké obdobie vlani. V septembri sa do Grécka dostalo 5750 osôb, čo bolo o pätinu viac ako v auguste. Väčšinou ide o osoby pôvodom zo Sýrie, Iraku a Afganistanu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Frontex #migrácia #vonkajšie hranice