Vznik úradu európskeho žalobcu potvrdilo dvadsať krajín EÚ

Vznik úradu Európskej prokuratúry (EPPO) v Luxembursku potvrdili ministri spravodlivosti dvadsiatich krajín Európskej únie, ktoré sa na veci zamýšľajú podieľať.

12.10.2017 12:08
Věra Jourová Foto: ,
Věra Jourová, európska komisárka pre spravodlivosť, pri príchode na rokovanie označila štvrtok za "historický deň pre Európsku úniu a pre daňových poplatníkov".
debata

Úrad bude vyšetrovať a stíhať trestné činy proti finančným záujmom EÚ, teda predovšetkým zneužívanie úniových fondov, ale tiež veľké cezhraničné podvody na dani z pridanej hodnoty (DPH).

Európska komisárka pre spravodlivosť Věra Jourová pri príchode na rokovanie označila štvrtok za „historický deň pre Európsku úniu a pre daňových poplatníkov“. Urmas Reinsalu, minister spravodlivosti teraz predsedníckeho Estónska, pripomenul, že po novom bude možné účinnejšie zasiahnuť v situácii, keď zločin a zločinci operujú cez hranice členských krajín bloku.

Vznik EPPO predpokladajú úniové zmluvy, na jeho konkrétnom založení sa však štáty nemohli dlho zhodnúť. Nakoniec ho zriadia na základe takzvanej posilnenej spolupráce 20 členských krajín EÚ. S vecou už vyslovil súhlas europarlament, potvrdenie bolo posledným krokom päťročnej snahy o vznik úradu.

Projektu sa nezúčastní Británia, Dánsko a Írsko, ktoré majú vyrokované príslušné výnimky. Zapojiť sa zatiaľ nehodlajú ani Švédsko, Holandsko, Poľsko, Maďarsko a Malta. Komisárka Jourová však dávala v minulých dňoch najavo, že váhajúce štáty chce o prínose ich zapojenia ešte presvedčiť. Európska komisia navyše už teraz zvažuje, ako právomoci EPPO v budúcnosti rozšíriť napríklad o možnosť vyšetrovať cezhraničné teroristické činy.

EPPO by mala začať činnosť v roku 2020

Inštitúcia so sídlom v Luxembursku by mala stíhať podvody s úniovými fondami – vždy pri škode nad 100000 eur, medzi 10000 eur a 100000 eur môže o vyšetrovaní rozhodnúť – a tiež zložitými cezhraničnými podvodmi na dani z pridanej hodnoty so škodou presahujúcou desať miliónov eur. Fungovať začne zrejme v roku 2020, presný dátum spustenia ohlási komisia po dohode s budúcim európskym verejným žalobcom.

Na centrálnej úrovni bude mať šéf úradu k dispozícii okrem technického personálu dvadsať žalobcov. V každej zúčastnenej krajine bude existovať jeden miestny žalobca, ktorého do EPPO delegujú a pri vyšetrovaní bude úzko spolupracovať s národnými orgánmi daného štátu.

Personálne otázky, teda ktorí ľudia budú v EPPO pracovať, sa teraz riešia. Jourová by v úrade rada videla najväčších odborníkov na finančnú kriminalitu z jednotlivých členských štátov EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Európska únia #Európska prokuratúra