Podpredseda EK: Katalánska vláda ignorovala zákon aj nariadenie súdu

Ústavy členských štátov Európskej únie je potrebné dodržiavať, nie porušovať, ako sa to stalo v nedeľu v Katalánsku, kde tamojšia vláda usporiadala referendum o nezávislosti od Španielska aj napriek nesúhlasu vlády v Madride a zákazu španielskeho ústavného súdu.

04.10.2017 16:42 , aktualizované: 17:15
Frans Timmermans Foto:
Frans Timmermans sa počas debaty v Európskom parlamente o situácií v Katalánsku po referende o nezávislosti vyjadril, že ústavy štátov EÚ nemožno porušovať a právny štát je dôležitým pilierom únie.
debata (11)

Počas debaty o situácii v Katalánsku to v Európskom parlamente vyhlásil podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

Predseda úniového zákonodarného zboru Antonio Tajani v závere rozpravy vyzval mene celého europarlamentu k obnoveniu dialógu, na nájdenie riešenia a na dodržanie samosprávneho statusu Katalánska.

„Katalánska vláda sa rozhodla ignorovať zákon aj nariadenie súdu,“ povedal Timmermans s tým, že práve právny štát je hodnota, na ktorej je EÚ založená. Povedal, že chápe, že ľudia chcú vyjadriť svoj názor, nesmú tak ale robiť na úkor názoru ostatných.

K spornému zásahu španielskej polície, pri ktorom zranili okolo 900 ľudí, Timmermans povedal, že násilie nič nevyrieši. „Niekedy si situácia primerané použitie sily vyžaduje,“ dodal s tým, že teraz je čas konať.

K rokovaniu Madridu a Barcelony vyzval aj predseda socialistov v europarlamente Gianni Pittella, ktorý varoval katalánsku vládu pred očakávaným vyhlásením nezávislosti. Takýto krok by podľa Pittella ohrozil celý systém v Európe. Povedal tiež, že nie je dôležité baviť sa o tom, ako kontroverzné referendum dopadlo, ale o jeho legálnosti. Plebiscit sa totiž nekonal v súlade so španielskou ústavou.

Šéf liberálov v Europarlamente: Väčšina Kataláncov je proti nezávislosti

„To, že referendum bolo protiústavné, nie je z mojej strany to hlavné. Faktom ale je, že referendum nemalo akúkoľvek základnú demokratickú legitimitu,“ povedal šéf liberálov v Európskom parlamente Guy Verhofstadt. Dodal, že väčšina Kataláncov dobre vie, že väčšina obyvateľov tohto španielskeho autonómneho regiónu sa hlasovania nezúčastnila. Práve táto väčšina je podľa Verhofstadta proti nezávislosti.

Verhofstadt tiež varoval, že vyhlásenie nezávislého Katalánska povedie k tragickému rozdeleniu tamojšej spoločnosti. V tejto súvislosti vyzval na rokovania a ku kompromisným riešeniam.

Kritika sa ušla aj Rajoyovi a únii

Násilnosti v Katalánsku počas rozpravy tvrdo kritizovala spolupredsedníčka ekologickej frakcie v europarlamente Ska Kellerová. „To, čo sa stalo v Španielsku, je neprijateľné,“ povedala s tým, že španielska polícia sa uchýlila k neospravedlni­telnému násiliu. „Bez ohľadu na názory na referendum je stratégia španielskeho premiéra Mariana Rajoya zlá,“ uviedla. Španielskeho premiéra tiež obvinila, že v katalánskej otázke odmietol cestu dialógu.

Prístup španielskych úradov k referendu ako brutálny a kontraproduktívny odmietol takisto europoslanec britskej protieurópskej strany UKIP Raymond Finch, ktorý je členom europarlamentnej frakcie Európa slobody a priamej demokracie.

Kritické slová adresoval tiež Európskej únii, ktorá podľa neho miesto riadneho odsúdenia násilností zvolila radšej pedantské reči o ústavnosti. Finchov britský kolega Steven Woolfe, ktorý v Európskom parlamente zasadá ako nezávislý poslanec, vyhlásil, že EÚ k nasadeniu polície v Španielsku v kritickej chvíli mlčala.

Timmermans: Jedine právny štát chráni slabých pred silnými

Mlčanie únie k násilnostiam kritizoval aj Patrick Le Hyaric, podpredseda frakcie Európskej zjednotenej ľavice a Nordickej zelenej ľavice. Ten sa obrátil na španielsku vládu s tým, aby sa vyvarovala ďalších násilných zákrokov. Obe strany sporu potom Le Hyaric vyzval na opustenie konfrontačnej rétoriky a varoval, že prvými obeťami v prípade vyhrotenia situácie budú obyčajní ľudia.

V závere zhruba hodinovej debaty vystúpil znovu Timmermans, ktorý europoslancom povedal, že dodržiavanie zásad právneho štátu je jediným spôsobom, ako ako celok môže fungovať. „Právny štát v EÚ je jediná vec, ktorá chráni slabých pred silnými a bezbranných pred mocnými,“ povedal.

Timmermans tiež zopakoval, že dialóg v katalánskej otázke sa musí začať okamžite. Európska komisia považuje dianie v Katalánsku za vnútornú záležitosť Španielska, ak by o to však táto juhoeurópska krajina stála, je Brusel pripravený ujať sa úlohy sprostredkovateľa.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Frans Timmermans #referendum o nezávislosti #Katalánasko