Mayová: Po odchode Británie z EÚ by malo byť prechodné obdobie

Toto obdobie by mohlo trvať dva roky, tvrdí Mayová.

22.09.2017 16:32 , aktualizované: 18:02
debata (8)

Britská premiérka Theresa Mayaová vo Florencii uviedla, že po odchode Británie z Európskej únie v marci 2019 by malo existovať prechodné obdobie, počas ktorého by sa Londýn a Brusel prispôsobili novým pravidlám. V tomto časovom rámci Spojené kráľovstvo a členské štáty budú mať prístup na svoje trhy a budú naďalej uplatňovať pravidlá EÚ, navrhuje Mayová.

Dĺžka prechodného obdobia, ktorá prináša prospech občanom i podnikateľom, ešte musí byť stanovená, povedela predsedkyňa britskej vlády. Podľa nej by to malo trvať asi dva roky. Občania EÚ, ktorí v tomto období pracujú v Británii, sa budú musieť zaregistrovať, povedala Mayová. Zároveň signalizovala, že Británia zaplatí účet za brexit, keď konštatovala, že krajina „dodrží záväzky, ktoré sme urobili“.

Podľa Mayovej sa Veľká Británia nebude v rokovaniach o brexite usilovať ani o to, aby bola súčasťou spoločného trhu EÚ, ani o takú dohodu o voľnom obchode, akú má s úniou Kanada. Vyzvala na nájdenie „kreatívnych“ nových ekonomických vzťahov medzi Britániou a EÚ, ktoré nebudú založené na nijakom terajšom obchodnom modeli. Ak by sa nepodarilo dosiahnuť dohodu o brexite, podľa britskej premiérky by to znamenalo „škodlivý úder“ budúcnosti Európy.

Mayová tiež povedala, že počas členstva v EÚ sa Británia nikdy „necítila ako doma“. „A zrejme pre našu históriu a geografiu sa nám Európska únia nikdy nezdala ako neoddeliteľná súčasť našich národných dejín, ako je to inde v Európe,“ povedala.

Uviedla, že rozšírené zdieľanie suverenity, ktoré je „rozhodujúcim znakom Európskej únie, umožňuje bezprecedentnú hlbokú spoluprácu prinášajúcu výhody, ale tiež to znamená, že keď sú krajiny menšinou, musia niekedy prijímať rozhodnutia, ktoré nechcú, ktoré majú vplyv na domáce záležitosti.“

„Smerujeme k novému a kritickému obdobiu v histórii vzťahov Spojeného kráľovstva s Európskou úniou a Briti sa rozhodli opustiť EÚ a stať sa globálnou krajinou slobodného obchodu schopnou mapovať svoju vlastnú cestu vo svete,“ povedal premiérka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit