Väčšina Slovákov je za národnú suverenitu krajiny v EÚ

Viac ako dve tretiny Slovákov uprednostňujú zachovanie národnej suverenity vrámci EÚ a len menšia časť obyvateľov krajiny je za prehĺbenie európskej integrácie. Časti populácie krajiny sú blízke obe zmienené možnosti. Vyplýva to zo štúdie bratislavského Inštitútu pre verejné otázok (IVO), ktorého výsledky publikovala sociologička IVO Oľga Gyárfášová.

18.09.2017 12:34
debata (6)

Zachovanie národnej suverenity Slovenska v EÚ v júli podporilo 68% z viac ako tisíc respondentov. Viac ako tretina respondentov (35 percent) uviedla, že chce prehĺbiť európsku integráciu.

Podľa sociológov však viac ako dve pätiny respondentov, ktorým je blízke zachovanie národnej suverenity, majú rovnaký názor na prehlbovanie európskej integrácie. „Pritom aktuálna mantra premiéra (Roberta Fica), ‚jadro EÚ‘, predpokladá viac integrácie, čo na druhej strane znamená oklieštenie národnej suverenity členských štátov v rámci európskeho spoločenstva,“ uviedla Gyárfášová na svojom blogu. Dodala, že chvályhodnú ambíciu patriť do „prvej ligy EÚ“ by bolo vhodné naplniť obsahom, ktorý by bol zrozumiteľný aj pre obyčajných ľudí.

Väčšina Slovákov (63 percent) uviedla, že chce ochranu kresťanstva pred islamom a 54 percent podporuje všeslovanskú vzájomnosť a vieru v jednotu slovanských národov. Na druhej strane liberálna demokracia, multikulturalizmus, otvorenosť voči etnickým menšinám a podpora kultúrnej rozmanitosti sú blízke len asi tretine obyvateľov Slovenska. Približne každý siedmy respondent (15 percent) povedal, že mu je blízky autoritársky režim a koncentrácia moci v rukách silného vodcu.

Podľa Gyárfášovej veľa výskumov už v minulosti poukázalo na to, že pre Slovensko je charakteristický odmeraný postoj voči národnostným menšinám, cudzincom a celkovo voči akejkoľvek „inakosti“. Dodala, že postoje uzavretosti, netolerancie alebo nerešpektovania kultúrnych rozdielov môžu byť živnou pôdou pre sklon k extrémizmu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #integrácia #Inštitút pre verejné otázky #Oľga Gyárfášová #národná suverenita