EÚ predĺžila sankcie kvôli Ukrajine a potvrdila sankcie voči KĽDR

Európska únia vo štvrtok rozšírila sankcie voči 149 ruským a ukrajinským osobám a 38 právnickým osobám spojeným s narušením územnej celistvosti Ukrajiny o ďalších šesť mesiacov. Zároveň potvrdila sprísnenie sankcií voči Severnej Kórei, ktoré nedávno schválila Bezpečnostná rada OSN.

14.09.2017 18:21
ukrajina, sevastopoľ, vojak Foto:
Sankciami Únia reagovala na ruské pripojenie Krymského polostrova v roku 2014 a na vývoj na východe Ukrajiny.
debata (9)

Rada EÚ, ktorá zastupuje 28 členských štátov, uviedla vo vyhlásení, že režim sankcií sa nezmenil. Z „čiernej listiny“ však boli vymazaní štyria ľudia, ktorí zomreli.

Sankcie, ktoré pozostávajú zo zmrazenia aktív a zákazu cestovania, sú súčasťou opatrení, ktorými Únia reagovala na ruské pripojenie Krymského polostrova v roku 2014 a na vývoj na východe Ukrajiny. Okrem týchto individuálnych sankcií EÚ uložila Rusku ekonomické sankcie pre postup počas ukrajinskej krízy.

Rada EÚ vo štvrtok tiež v súlade s rezolúciou OSN potvrdila prísnejšie opatrenia proti severokórejskému režimu kvôli raketovým a jadrovým testom. Sankcie okrem iného zakazujú vývoz druhej najväčšej vývoznej položky Severnej Kórey textilu, obmedzujú dovoz ropy a zakazujú vydávanie nových pracovných povolení občanom KĽDR.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #KĽDR #sankcie #Ukrajina