Orbán: Maďarsko nezmení svoju migračnú politiku

Maďarsko nemá v úmysle zmeniť svoju migračnú politiku, a to napriek rozhodnutiu Európskeho súdneho dvora o zamietnutí žaloby proti kvótam na prerozdeľovanie migrantov zo strany Maďarska a Slovenskej republiky.

08.09.2017 11:00
orbán, maďarsko, Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (3)

V rozhovore pre maďarský štátny rozhlas to povedal premiér Viktor Orbán. Súhlasí však so slovenským partnerom Robertom Ficom, že vezme na vedomie rozhodnutie súdu.

„Musíme vziať na vedomie rozhodnutie súdu, pretože nesmieme ohroziť základy EÚ – rešpektovanie práva je základom EÚ, ale toto rozhodnutie nie je dôvodom na zmenu našej politiky, ktorá odmieta migrantov,“ povedal Orbán.

Premiér zdôraznil, že spojenie otázok migrácie s kohéznymi fondmi je „nemorálne“ a podľa jeho názoru je v rozpore s európskym právom. Rovnako sa vyjadril aj v štvrtkovom liste, v ktorom oznámil Bruselu, že Maďarsko sa tlaku Európskej komisie na prijímanie migrantov nepodvolí a zdôraznil, že „Maďarsko nie je prisťahovaleckou krajinou a nechce sa ňou stať.“ Podľa Orbána politický boj bude pokračovať aj po tom, ako bol súdny proces zamietnutý.

Slovensko a Maďarsko požiadali súd EÚ o zrušenie rezolúcií členských štátov zo septembra 2015 o dvojročnom mechanizme prijímania žiadateľov o azyl z určitých krajín nachádzajúcich sa v Taliansku a Grécku, okrem iného kvôli údajným procedurálnym chybám. Niektoré krajiny, okrem Slovenska a Maďarska, aj Česká republika a Rumunsko, tiež hlasovali proti.

Dvor EÚ však potvrdil platnosť programu prerozdeľovania. Poznamenal, že rozhodnutie o prerozdelení 120 000 utečencov nie je potrebné prijať jednomyseľne a odmietol aj ďalšie námietky Bratislavy a Budapešti. Napríklad, že prerozdelenie podľa kvót nebolo potrebné na riešenie migračnej krízy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Európsky súdny dvor #žaloba pre kvóty #Slovenská republika