De Maizière: Pre kvóty siahať Slovensku či Maďarsku na eurofondy, nie je riešením

Krátenie európskych dotácií krajinám, ktoré odmietajú prijať utečencov na základe systému kvót, nie je riešením, uviedol nemecký ministra vnútra Thomas de Maizière pre denník Passauer Neue Presse.

07.09.2017 07:57
debata (7)

De Maizière tak odmietol výzvy nemeckého sociálnodemokra­tického predsedu Martina Schulza. Európsky súdny dvor v stredu zamietol žalobu zo strany Slovenska a Maďarska pre systém kvót na prerozdeľovanie žiadateľov o azyl.

„Ak by sme museli znížiť prostriedky EÚ na presadzovanie súdnych rozhodnutí, Európska únia by na tom bola naozaj zle,“ povedal politik Kresťanskodemo­kratickej únie CDU. „V súčasnosti pracujeme na vytvorení nového azylového systému solidarity v EÚ. Verejné hrozby, akými sú tie od pána Schulza, spôsobujú, že tieto náročné rokovania sa sťažujú, než by ich uľahčovali,“ dodal de Maizière.

Predseda nemeckej sociálnej demokracie Martin Schulz pred časom vyzval, aby krajiny, ktoré sa odmietajú zúčastňovať na prijímaní utečencov na základe kvót, niesli finančné dôsledky. Po rozhodnutí Súdneho dvora v stredu Schulz uviedol, že plánuje zvýšiť tlak na krajiny ako Slovensko a Maďarsko.

Schulz chce ako kancelár spochybniť rozpočet EÚ

„Kto odsudzuje európsku solidaritu v otázke utečencov, nemôže na iných miestach požadovať európsku solidaritu,“ povedal pre agentúru DPA. V prípade, že sociálni demokrati vyhrajú nemecké septembrové voľby, Schulz ako kancelár spochybní rozpočet EÚ, ak by niektoré krajiny zostali „nekonsolidované“.

Kvóty, na základe ktorých sa z Talianska a Grécka má premiestniť niekoľko migrantov, prijali ministri vnútra EÚ v roku 2015 napriek odporu Českej republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska.

Vzhľadom na neochotu splniť kvóty Európska komisia začala konanie proti Českej republike, Poľsku a Maďarsku za porušenie právnych predpisov EÚ.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Nemecko #kvóty #povinné kvóty #Thomas de Maiziere