Juncker Orbánovi vypočítal pomoc EÚ Maďarsku počas migračnej krízy

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker odpovedal na nedávnu maďarskú žiadosť o zaplatenie časti nákladov na oplotenie na južnej hranici krajiny a pripomenul všetku pomoc Európskej únie Maďarsku v migračnej kríze.

06.09.2017 09:28
orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (4)

Vedúci komisie maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi tiež napísal, že solidarita platí v oboch smeroch a nie je možné si vybrať iba príspevky na ochranu hraníc a odmietnuť spoločné rozhodnutie o prerozdelení žiadateľov o azyl, napísal server Politico.

Predseda vlády Orbán v liste z 31. augusta požiadal EÚ, aby zaplatila polovicu nákladov na výstavbu plota postaveného Maďarskom na jeho južných hraniciach, aby sa zabránilo ilegálnemu prenikaniu migrantov na jeho územie. Podľa orgánov sa výdaje pohybovali okolo 800 miliónov eur. Juncker Orbánovi napísal, že plot postavený v roku 2015 chráni nielen Maďarsko, ale „celú Európsku úniu proti záplave nelegálnych migrantov“.

Predseda komisie v odpovedi pripomenul, že Maďarsko v rovnakom roku odmietlo ponuku, aby bolo z jeho územia presunutých 54-tisíc migrantov v programe, ktorý sa nakoniec týka len Talianska a Grécka, rozhodlo sa vrátiť skoro štyri milióny eur, ktoré komisia dopredu krajine poslala, a prerozdeľovanie podľa kvót napadlo na európskom súde. Rozhodnutie o zamietnutí žaloby padlo dnes. (Viac v správe: Európsky súd zamietol žalobu Slovenska pre kvóty na utečencov.)

Z mimoriadneho grantu minuli len tretinu

Predseda komisie upozornil, že Maďari mali počas migračnej krízy prístup k ďalším formám operačnej a finančnej pomoci zo strany európskych agentúr aj komisie samotnej. „Maďarsko dostalo tri mimoriadne granty spolu za 6,26 milióna eur. Ľutujem, že v dôsledku malého využitia Maďarskom bolo minutých len okolo tretiny týchto fondov a nevyužité prostriedky tak boli stratené,“ poznamenal Juncker. Budapešť mala tiež prístup k celkovo viac ako 40 miliónom eur, vyhradeným pre krajinu na ochranu hraníc v rokoch 2014 až 2020 v úniovom Fonde pre vnútornú bezpečnosť.

Maďarsko je ôsmym najväčším príjemcom európskych štrukturálnych a investičných fondov, celkom má do roku 2020 nárok na 25 miliárd eur. Juncker pripomenul, že to je každoročne viac ako tri percentá maďarského hrubého domáceho produktu, teda viac ako u ďalších krajín únie.

Predseda komisie tiež poukázal na to, že v rámci opatrení na podporu solidarity 20 príslušníkov pohraničnej stráže z iných krajín EÚ teraz pomáha pri ochrane maďarských hraníc a pripomenul, že krajina nepožiadala novú Európsku pobrežnú stráž a pohraničnú stráž o zvýšenie.

Komisia podľa Junckera oceňuje, že Maďari sami poslali svojich pohraničníkov do Macedónska a prispeli k európskym finančným nástrojom na podporu projektov v krajinách pôvodu migrantov a krajín tranzitu.

Ak má Maďarsko v tejto súvislosti v úmysle požiadať o dodatočnú finančnú podporu v súvislosti s ochranou vonkajších hraníc EÚ, komisia je pripravená rýchlo posúdiť túto záležitosť, napísal Juncker Orbánovi. Pripomenul, že unijová exekutíva po preskúmaní ich žiadostí poskytla mimoriadnu podporu Bulharsku, Grécku, Taliansku a Španielsku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Viktor Orbán #Jean-Claud Juncker