Tretie kolo rokovaní o brexite neprinieslo posun v hlavných otázkach

Posun v žiadnej zo zásadných otázok britského odchodu z Európskej únie neprinieslo tretie kolo vyjednávaní, ktoré sa skončilo v Bruseli. Novinárom to povedal vyjednávač EÚ Michel Barnier.

31.08.2017 13:33 , aktualizované: 14:10
eú, európska únia, brexit, brusel, Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

Zdôraznil, že obe strany tlačí čas. Nie je totiž podľa neho za danej situácie možné, aby už teraz odporučil 27 štátom EÚ posunúť rozhovory do druhej fázy, teda k diskusii o budúcej podobe vzájomných vzťahov.

Po tomto týždni je tiež podľa Barniera zrejmé, že britská strana uznáva svoje finančné záväzky voči EÚ len do doby svojho odchodu z únie, nemieni však plniť finančné záväzky presahujúce dátum 29. marca 2019, a to vrátane napríklad spoločných záruk za pôžičky tretím krajinám. Existujúce viacročné finančné obdobie, s ktorého podobou Briti ako člen EÚ súhlasili, pritom končí až v roku 2020.

Barnier uznal, že od pondelka, keď sa začalo tretie kolo rozhovorov, došlo k posunu v niektorých čiastkových témach, ako sú cezhraniční pracovníci alebo spory pred súdom Európskej únie. On i britský vyjednávač David Davis dali najavo, že konkrétne plody priniesla od ostatných bodov rokovania čiastočne oddelená diskusia o budúcom režime na hranici medzi Severným Írskom a Írskou republikou.

Skeptické poznámky Barniera prišli po tom, čo on aj zástupcovia Európskej komisie vrátane jej predsedu Jeana-Claudea Junckera, verejne za nedostatočné a príliš všeobecné označili britské podkladové dokumenty a návrhy na rokovanie. Podľa Barnierových slov Londýn žiada nemožné, vyjednávač napríklad odmietol, že by štát, ktorý nie je súčasťou vnútorného trhu EÚ, mal možnosť ovplyvňovať jeho právnu podobu.

Britský vyjednávač Davis pred novinármi prístup svojho tímu označil za ďaleko pružnejší a pragmatickejší. Otázky súvisiace s podobou britského odchodu z EÚ podľa neho neoddeliteľne súvisí s problematikou budúceho usporiadania vzájomných vzťahov. Stranu EÚ opäť vyzval k väčšej „pružnosti“, ktorá by umožnila pokrok v rozhovoroch.

O budúcnosti sa však ostatných 27 krajín únie chce baviť až potom, čo bude v terajšej prvej fáze rokovaní dosiahnutý „dostatočný pokrok“ v kľúčových otázkach samotného brexitu. Ide predovšetkým o finančnú kompenzáciu, kde sa najčastejšie hovorí o sume okolo 60 miliárd eur, práva občanov EÚ v Británii po jej odchode z bloku a práve problematiku Severného Írska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit