Veľká Británia uvažuje o dočasnej colnej únii s EÚ

Británia by chcela po odchode z Európskej únie zotrvať s dvadsaťsedmičkou po určité, časovo obmedzené obdobie v colnej únii. Za členstvo v nej by Londýn nemal mať povinnosť platiť, uviedol dnes minister britskej vlády pre brexit David Davis. Ďalšie kolo rokovaní o odchode Británie z EÚ by sa malo začať na konci augusta.

15.08.2017 10:05
Belgium EU Brexit Foto: ,
Vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier (vpravo) a jeho britský partner David Davis.
debata (48)

Časovo obmedzená colná únia Spojeného kráľovstva a Európskej únie by po brexite, ku ktorému by malo dôjsť na jar roku 2019, podľa Davisa umožnila pokračovanie vzájomného obchodu „pokiaľ možno najvoľnějším a najtichším“ spôsobom. Zamedzila by podľa neho tiež zbytočným zmätkom na hraniciach.

Čo sa stane v tomto prechodnom období, musíte nechať na mňa a moje vyjednávania.
David Davis, minister britskej vlády pre brexit

Davis je pritom presvedčený, že by Británia nemala za členstvo v takejto dočasnej colnej únii platiť. „Čo sa stane v tomto prechodnom období, musíte nechať na mňa a moje vyjednávania,“ povedal novinárom minister z vlády premiérky Theresy Mayovej. Doterajší priebeh rozhovorov, ktoré s ním za európsku dvadsaťsedmičku vedie Michel Barnier, je podľa Davisa „uspokojivý“.

Britská vláda sa zároveň vyjadrila, že chce zvýšiť tlak na ostatných 27 členov EÚ, aby sa začalo vyjednávať o „rozsiahlych a špeciálnych“ budúcich vzťahoch, ktoré budú zahŕňať dohodu o voľnom obchode medzi Britániou a EÚ.

Dokumenty týkajúce sa plánov na colnej únii sú prvé z mnohých pozičných dokumentov, ktoré by Británia mala zverejniť do 21. augusta. Ďalšie kolo rokovaní Londýna s Bruselom by malo začať o týždeň neskôr.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Spojené kráľovstvo #colná únia