Protiruské sankcie USA podľa Berlína ohrozia EÚ, tá má reagovať

Chystané sankcie Spojených štátov proti Rusku, ktoré môžu poškodiť záujmy európskych firiem, porušujú medzinárodné právo a Európska komisia by voči Washingtonu mala zvážiť protiopatrenia. V Berlíne to povedala nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová.

31.07.2017 11:50
debata (16)

„Proste a jednoducho: Domnievame sa, že je to v rozpore s medzinárodným právom,“ vyhlásila Zypriesová o protiruských sankciách, ktoré minulý týždeň schválili obe komory amerického Kongresu a ktoré teraz čakajú na podpis prezidenta Donalda Trumpa.

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker už... Foto: Reuters, FRANCOIS LENOIR
Jean-Claude Juncker, EÚ Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker už varoval USA, že EÚ na pripravované sankcie proti Rusku zareaguje.

„Samozrejme nechceme obchodnú vojnu. Je však dôležité, aby sa Európska komisia teraz zaoberala protiopatreniami,“ dodala Zypriesová.

Sankcie môžu ohroziť dodávky strategických surovín

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker minulú stredu varoval USA, že únia obratom zareaguje na chystané americké sankcie proti Rusku, pokiaľ budú ohrozovať energetickú bezpečnosť únie. Proti pripravovaným reštrikciám sa ohradilo aj Francúzsko a Rakúsko.

Nové americké sankcie sú zamerané na ruskú energetiku, finančný sektor, železničnú aj námornú dopravu a ťažobný sektor. Príslušný zákon dáva Trumpovi možnosť uvaliť sankcie na ľubovoľné spoločnosti, vrátane tých európskych, podieľajúcich sa na budovaní či prevádzke plynovodov a ropovodov, ktoré sa nachádzajú na území Ruska alebo smerujú z Ruska do ďalších krajín.

Sankcie by tak podľa serveru Politico mohli okrem iného zasiahnuť aj zamýšľaný plynovod Nord Stream 2, ktorý spočíva v rozšírení existujúceho plynovodu privádzajúceho zemný plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora. Na projekte sa v septembri 2015 dohodol ruský štátny kolos Gazprom s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF / Wintershall, rakúskou OMV, francúzsku ENGIE a britsko-holandskou Royal Dutch Shell.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #USA #Brigitte Zypriesová