Ku kompromisu o brexite je ďaleko

Británia a EÚ majú k dohode o rozvodovej zmluve stále dosť ďaleko. Po druhom kole vyjednávaní podmienok brexitu to dal najavo šéf vyjednávacieho tímu EÚ Michel Barnier.

20.07.2017 13:51 , aktualizované: 21.07.2017 09:51
debata (2)

Ten zároveň vyzval Londýn, aby do ďalšieho kola rokovaní predložil jasnejšiu pozíciu k otázke práv občanov EÚ v Británii po brexite a k finančnému vyrovnaniu.

Britský minister pre brexit David Davis, šéf vyjednávacieho tímu za Britániu, označil rokovania za „konštruktívne“. Podľa neho sa dosiahol istý pokrok, ale obe strany potrebujú ukázať „flexibilitu“.

Veľa zostalo na debatu a ďalšiu prácu predtým, ako to vyriešime. Napokon dosiahnutie riešenia bude vyžadovať flexibilitu z oboch strán.
britský minister pre brexit David Davis

„Žiadame vyjasnenie pozície k finančnému vyrovnaniu, právam občanov a Írsku,“ povedal Barnier po druhom kole rokovaní. Pri jasnejších pozíciách sa podľa neho dá dosiahnuť aj väčší pokrok. Ďalšie kolo rokovaní má byť koncom augusta.

V otázkach práv občanov EÚ v Británii po brexite zostáva spor o budúce práva rodinných príslušníkov a sociálne benefity. EÚ zároveň presadzuje, aby zachovanie práv občanov EÚ v Británii garantoval Súdny dvor EÚ, ktorý by rozhodoval sporné prípady. To však Londýn odmieta. Spor o garanciu práv občanov EÚ v Británii označil Barnier za „zásadný“, pričom nejde o politickú, ale o právnu otázku.

Dvaja hlavní vyjednávači podmienok brexitu... Foto: Reuters, FRANCOIS LENOIR
David Davis, Michel Barnier Dvaja hlavní vyjednávači podmienok brexitu David Davis (vľavo) a Michel Barnier pred novinármi.

Jasnejšie slovo žiada EÚ od Londýna v otázke finančného vyrovnania. „Vyjasnenie pozície Británie je nevyhnutné na vyjednávanie a pokročenie vo finančných otázkach, ktoré sú neoddeliteľné od iných,“ zdôraznil Barnier. EÚ podľa neho chce dosiahnuť dohodu o usporiadanom odchode Británie z EÚ, ale na to si treba vyrovnať vzájomné účty. Na začiatku sa nemá vyjednávať o konkrétnej sume, ale o spôsobe výpočtu. „Hneď ako bude Británia pripravená vyjasniť povahu svojich záväzkov, budeme pripravení o tom diskutovať s britskými vyjednávačmi,“ do­dal.

Davis zatiaľ zdôrazňoval potrebu kompromisov. „Obaja uznávame význam záväzkov, ktoré navzájom máme,“ povedal Davis s tým, že rozhovory boli konštruktívne. „Veľa zostalo na debatu a ďalšiu prácu predtým, ako to vyriešime. Napokon dosiahnutie riešenia bude vyžadovať flexibilitu z oboch strán,“ dodal. Barnier však dal najavo, že vyjednávania sa nedostali do bodu, keď sa dá urobiť kompromis. „Tam ešte nie sme,“ povedal.

Navyše aj Davis v odpovedi na otázky novinárov ukázal, že samotný Londýn na kompromis nie je pripravený. Na otázku, či je ochotný verejne pripustiť, že bude treba EÚ zaplatiť podstatnú sumu, opakoval pozíciu britskej vlády, že Británia nebude po brexite platiť už obrovské sumy EÚ. V médiách kolujú rôzne odhady „rozvodového účtu“, väčšina z nich sa pohybuje okolo 60 miliárd eur. Má ísť o financie dohodnuté v rámci viacročného rozpočtu EÚ, ale aj do rôznych programov či v budúcnosti na vyplácanie dôchodkov terajších a bývalých britských euroúradníkov.

Treťou kľúčovou oblasťou tejto fázy rokovaní je debata o budúcom usporiadaní hranice medzi Írskom a Severným Írskom.

„Výrazný pokrok“ vo všetkých troch hlavných oblastiach rokovaní o rozvodovej zmluve je podmienkou EÚ na začatie rozhovorov o budúcich vzťahoch po brexite. Tie by sa mohli začať na jeseň, ak to schvália členské štáty EÚ. Týkať sa budú množstva oblastí – nielen obchodu, ale aj bezpečnosti či školstva.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Veľká Británia #Brexit #Michel Barnier