Európska komisia ostro varovala Poľsko v súvislosti s jeho reformami súdov

Posledné návrhy zmien súdneho systému v Poľsku, ktoré teraz prerokúva poľský parlament, výrazným spôsobom zvyšujú ohrozenie vlády práva v krajine, domnieva sa Európska komisia.

19.07.2017 13:55
debata (7)

Novinárom to povedal jej prvý podpredseda Frans Timmermans po tom, čo o vývoji prvýkrát diskutovali. Komisia sa k veci vráti budúci týždeň, už teraz ale začne pripravovať ďalšie kroky, vrátane konaní o porušení povinností a nového odporúčania Varšave v už spustenom procese ohľadom stavu právneho štátu. Timmermans však Varšavu opäť vyzval, aby reformu zastavila a vrátila sa k dialógu.

Výrazne sa teraz ale podľa neho v dôsledku posledných krokov poľskej vlády tiež priblížila chvíľa, kedy komisia navrhne členským krajinám, aby rozhodli, že sú v Poľsku závažne a trvalo porušované hodnoty, na ktorých je založená Európska únia.

Tým by sa prvýkrát v histórii otvorila cesta k možnosti potrestať členskú krajinu EÚ odobratím niektorých hlasovacích práv. O tom by však museli ostatné členské krajiny rozhodnúť jednomyseľne a Maďarsko doteraz dávalo najavo, že s jeho podporou počítať možné nie je. Európska komisia už v roku 2016, v súvislosti s dianím okolo poľského ústavného súdu, dospela k záveru, že vláda práva je v Poľsku systematickým spôsobom ohrozená. Poľsku preto dala dve odporúčania, ako situáciu napraviť. Timmermans pripomenul, že jej obavy zdieľa ako ďalšie krajiny EÚ, tak aj europarlament a ďalšie inštitúcie.

Komisia sa teraz zaoberala predovšetkým ďalšími zákonmi z poslednej doby, napríklad o reforme sudcovskej rady, o najvyššom súde a o organizácii súdnictva. Každý z týchto plánov by v prípade prijatia výrazne podkopal nezávislosť poľského súdnictva, varoval Timmermans. „Spoločne by zlikvidovali akúkoľvek zostávajúce nezávislosť súdov a dostali súdny systém pod plnú politickú kontrolu vlády,“ upozornil.

Dnes ale Európska komisia žiadne konkrétne kroky voči Poľsku nepodnikla, čaká totiž na to, v akej presnej podobe budú nové zákony nakoniec schválené. V návrhoch totiž niektoré zmeny teraz žiada poľský prezident Andrzej Duda.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko