Európsky parlament kritizuje britský návrh o občanoch EÚ

Európsky parlament kritizuje britský návrh prístupu k občanom EÚ potom, čo Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu a tento návrh označil za diskriminačný.

10.07.2017 12:36
debata

V liste adresovanom úniovému vyjednávačovi pre brexit Michelovi Barnierovi predstavitelia europarlamentné zoskupenia upozorňujú, že odmietnu akúkoľvek dohodu s Londýnom, ktorá urobí z obyvateľov členských štátov občanov druhej kategórie.

Európsky parlament zo strany EÚ môže dohodu o brexite vetovať.

„Európsky parlament si vyhradzuje právo odmietnuť akékoľvek dohody, ktoré budú horšie ako v súčastnosti nakladať s občanmi EÚ, a to nehľadiac na ich národnosť,“ cituje z listu britský denník The Guardian.

List, ktorého autorom je šéf liberálov a europarlamentný koordinátor pre brexit Guy Verhofstadt, podpísali tiež predstavitelia europarlamentných skupín ľudovcov, sociálnych demokratov, zelených a ľavice. Tieto politické skupiny majú spolu v EP pohodlnú 77-percentnú väčšinu, takže môžu dohodu o brexite odmietnuť.

Na konci júna britská premiérka Theresa Mayová uviedla, že chce, aby s občanmi Európskej únie žijúcimi v krajine legálne k zatiaľ nešpecifikovanému dátumu nepretržite aspoň päť rokov bolo aj po odchode Británie z európskeho bloku zaobchádzané ako s Britmi, teda aby mali rovnaké práva napríklad pokiaľ ide o lekársku starostlivosť a školstvo. Barnier ale vzápätí britský návrh označil za málo ambiciózny, nejasný a s nedostatočnými zárukami.

V Británii sú asi tri milióny ľudí z iných úniových krajín, inde v EÚ potom žije zhruba milión Britov. Europarlament chce, aby práva Britov aj občanov EÚ boli po brexite rovnaké a nediskriminačné.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Veľká Británia #Brexit #Michel Barnier